Today’s Current Affairs in Hindi & English – 30 Sep 2021 | CrackSarkariJob

Spread the love

Today’s Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 30 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Today’s Current Affairs in Hindi & English – 30 Sep 2021
Today’s Current Affairs in Hindi & English – 30 Sep 2021

Today’s Current Affairs in Hindi –  30 Sep 2021

  1. जापान के नए प्रधानमंत्री कौन बने हैं?
    उत्तर: फुमियो किशिदा
  2. हाल ही में IPL में एक टीम के खिलाफ 1000 रन बनाने वाले पहले खिलाड़ी कौन बने हैं?
    उत्तर: रोहित शर्मा
  3. हाल ही में किस देश ने सभी क्रिप्टोकरेंसी के लेनदेन को अवैध घोषित कर दिया है?
    उत्तर: चीन
  4. हाल ही में केंद्र सरकार ने ‘मिड डे मील योजना’ का नाम बदलकर क्या कर दिया है?
    उत्तर: PM पोषण स्कीम
  5. हाल ही में किसे ग्लोबल लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड 2021 से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: दिनेश शाहरा
  6. हाल ही में किस राज्य की ‘जुडिमा राइस वाइन’ को GI टैग मिला है?
    उत्तर: असम
  7. जमीन से हवा में मार करने वाली आकाश प्राइम मिसाइल का सफल परीक्षण किसने किया ह?
    उत्तर: डीआरडीओ
  8. अखिल भारतीय प्रबंधन संघ के नए अध्यक्ष कौन बने हैं?
    उत्तर: सीके रंगनाथन
  9. 28 सितंबर 2021 को भगत सिंह की कौन सी जयंती मनाई गई है
    उत्तर: 114वी
  10. हाल ही में ‘विश्व ह्रदय दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 29 सितम्बर

Today’s Current Affairs in English – 30 Sep 2021

  1. Who has become the new Prime Minister of Japan?
    Answer: Fumio Kishida
  2. Recently who has become the first player to score 1000 runs against a team in IPL?
    Answer: Rohit Sharma
  3. Which country has recently declared all cryptocurrency transactions illegal?
    Answer: China
  4. Recently the Central Government has changed the name of ‘Mid Day Meal Scheme’ to what?
    Answer: PM Nutrition Scheme
  5. Who has been honored with the Global Lifetime Achievement Award 2021 recently?
    Answer: Dinesh Shahra
  6. Which state’s ‘Judima Rice Wine’ has got GI tag recently?
    Answer: Assam
  7. Who has successfully test-fired the Akash Prime surface-to-air missile?
    Answer: DRDO
  8. Who has become the new President of All India Management Association?
    Answer: CK Ranganathan
  9. Which birth anniversary of Bhagat Singh is celebrated on 28 September 2021?
    Answer: 114V
  10. When has ‘World Heart Day’ been celebrated recently?
    Answer: 29 September

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Today Current Affairs 2021.

Leave a Comment