Today’s Current Affairs in Hindi & English – 29 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Today’s Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 29 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Today's Current Affairs in Hindi & English – 29 Sep 2021 | Crack Sarkari Job
Today’s Current Affairs in Hindi & English – 29 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Today’s Current Affairs in Hindi –  29 Sep 2021

  1. समर्पण पोर्टल किस राज्य की सरकार द्वारा शुरू किया गया है?
    उत्तर: हरियाणा
  2. नेशनल कैडेट कोर के नए महानिदेशक कौन बने हैं?
    उत्तर: गुरबीर पाल सिंह
  3. हाल ही में किस देश के क्रिकेटर मोईन अली ने टेस्ट क्रिकेट से संन्यास की घोषणा की है?
    उत्तर: इंग्लैंड
  4. CSIR का 80वां ‘स्थापना दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 26 सितम्बर
  5. हाल ही में सानिया मिर्जा ने किसके साथ मिलकर ‘ओस्ट्रावा ओपन महिला युगल खिताब’ जीता है?
    उत्तर: झांग शुआई
  6. हाल ही में किसने रेथियॉन हाइपरसोनिक हथियार का सफलतापूर्वक परीक्षण किया है?
    उत्तर: अमेरिका
  7. हाल ही में किसे मास्टरकार्ड के वैश्विक राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: मैग्नस कार्लसन
  8. हाल ही में किसने पृथ्वी की सतह की निगरानी के लिए लैंडसैट 9 उपग्रह लांच किया है?
    उत्तर: NASA
  9. नीमाबेन आचार्य किस विधानसभा की पहली महिला स्पीकर बनी है?
    उत्तर: गुजरात
  10. हाल ही में ‘विश्व रेबीज दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 28 सितम्बर

Today’s Current Affairs in English – 29 Sep 2021

  1. Which state government has launched the Samarpan Portal?
    Answer: Haryana
  2. Who has been appointed as the new Director-General of the National Cadet Corps?
    Answer: Gurbir Pal Singh
  3. Which country’s cricketer Moeen Ali has announced his retirement from Test cricket recently?
    Answer: England
  4. When is the 80th ‘Foundation Day’ of CSIR celebrated?
    Answer: 26 September
  5. With whom has Sania Mirza recently won the Ostrava Open women’s doubles title?
    Answer: Zhang Shuai
  6. Who has successfully test-fired Raytheon hypersonic weapon recently?
    Answer: America
  7. Who has been appointed as the global ambassador of Mastercard recently?
    Answer: Magnus Carlsen
  8. Who has recently launched the Landsat 9 satellite to monitor the Earth’s surface?
    Answer: NASA
  9. Nimaben Acharya has become the first woman speaker of which assembly?
    Answer: Gujarat
  10. When has ‘World Rabies Day’ been celebrated recently?
    Answer: 28 September

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Today Current Affairs 2021.

Leave a Comment