Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 June 2021

Spread the love

6th June 2021 Daily Current Affairs

Must read all the important current affairs in Hindi and English listed below as one-liners. These questions are very important for all the upcoming competitive exams such as Railway, Bank, UPSC, SSC, and other Govt job exams.

6th June 2021 Daily Current Affairs

Daily Current Affairs in Hindi 6th June 2021

  1. हाल ही में किसने दिल्ली सरकार की घर-घर राशन योजना पर रोक लगा दी है?
    उत्तर – केंद्र सरकार
  2. ममता बनर्जी की पार्टी में के राष्ट्रीय महासचिव नियुक्त किया है?
    उत्तर – अभिषेक बनर्जी
  3. हाल ही में रेलवे ने किस वर्ष तक विद्युतीकरण संतुलित ब्रॉडगेज रूट तैयार करने की योजना बनाई है?
    उत्तर – साल 2023 का
  4. किस सोशल मीडिया कंपनी ने अमेरिका के पूर्व राष्ट्रपति डॉनल्ड ट्रंप का अकाउंट 2 वर्ष के लिए सस्पेंड कर दिया है?
    उत्तर – फेसबुक
  5. अमेरिका की बाइडेन गवर्नमेंट ने हाल ही में चीन की कितनी कंपनियों को बैंक कर दिया है?
    उत्तर – 28 कंपनियों को
  6. अमेरिका की अंतरिक्ष एजेंसी नासा ने किस ग्रह के लिए 2 नए मिशन शुरू करने की घोषणा की है?
    उत्तर – शुक्र ग्रह
  7. पर्यटन मंत्री श्री प्रहलाद सिंह पटेल ने हाल ही में कितनी भाषाओं में आईआईटीटीएम की नई वेबसाइट लांच की है?
    उत्तर – 108 भाषाओं
  8. 6 मई को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – इंटरनेशनल नो डाइट डे
  9. वेलिंगटन में एक समारोह के दौरान किस देश ने आर्टेमिस समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
    उत्तर – न्यूजीलैंड
  10. केंद्र सरकार ने टीईटी प्रमाणपत्र की मान्यता 7 साल से बढ़ाकर कितनी करदी है?
    उत्तर – उम्र भर

Daily Current Affairs in English 6th June 2021

  1. Recently who has banned the door-to-door ration scheme of the Delhi government?
    Answer – Central Government
  2. Who has been appointed as the national general secretary of Mamata Banerjee’s party?
    Answer – Abhishek Banerjee
  3. Recently by which year the railways has planned to prepare an electrified balanced broad gauge route?
    Answer – of the year 2023
  4. Which social media company has suspended the account of former US President Donald Trump for 2 years?
    Answer – Facebook
  5. How many Chinese companies have recently been banned by the Biden government of America?
    Answer – 28 companies
  6. America’s space agency NASA has announced to launch of 2 new missions for which planet?
    Answer – Venus
  7. Tourism Minister Shri Prahlad Singh Patel has recently launched the new website of IITTM in how many languages?
    Answer – 108 languages
  8. Which day is celebrated around the world on 6th May?
    Answer – International No Diet Day
  9. Which country has signed the Artemis Agreement during a ceremony in Wellington?
    Answer – New Zealand
  10. The Central Government has increased the validity of the TET certificate from 7 years to how much?
    Answer – Lifetime

Leave a Comment