Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 June 2021

Spread the love

5th June 2021 Daily Current Affairs

You can read all the important and latest current affairs in Hindi and English below. These questions are very much important and relevant to all competitive exams such as Railway, Banking, SSC, UPSC, and other Govt. job exams.

Daily current affairs english hindi 5 june 2021

Daily Current Affairs in Hindi 5th June 2021

  1. इसाक हर्ज़ोग (Isaac Herzog), किस देश के 11वें राष्ट्रपति चुने गए हैं?
    उत्तर – इजरायल
  2. ILO के अनुमानों के अनुसार वर्ष 2022 में वैश्विक बेरोजगारी की दर क्या होगी?
    उत्तर – 5.7%
  3. हाल ही में खबरों में रहा आर्कटिक नेशनल वाइल्डलाइफ रिफ्यूज (Arctic National Wildlife Refuge) किस देश में स्थित है?
    उत्तर – अमेरिका
  4. किस देश ने COVAX कार्यक्रम के लिए अतिरिक्त 800 मिलियन डालर के वित्तपोषण की घोषणा की है?
    उत्तर – जापान
  5. इस वर्ष मनाए जाने वाले विश्व पर्यावरण दिवस की थीम क्या है
    उत्तर – Ecosystem Restoration
  6. SpaceX ने अंतर्राष्ट्रीय अंतरिक्ष स्टेशन (ISS) के लिए कौन सा वाणिज्यिक आपूर्ति सेवा (Commercial Resupply Services – CRS) मिशन लॉन्च किया है ।
    उत्तर – SpaceX CRS 22
  7. फॉक्स की नई रैंकिंग में सबसे ज्यादा कमाई करने वाले 100 खिलाड़ियों की सूची में किस भारतीय खिलाड़ी को 59वा स्थान प्राप्त हुआ है?
    उत्तर – विराट कोहली
  8. नीति आयोग के एसडीजी भारत सूचकांक 2020-21 में किस राज्य ने अपना पहला स्थान कायम रखा है?
    उत्तर – केरल
  9. नासा ने किस ग्रह के लिए वर्ष 2028 से 2030 के बीच दो अभियान भेजेगा?
    उत्तर – शुक्र ग्रह
  10. हाल ही में असम राइफल्स के 21 वे महानिदेशक कौन बने हैं?
    उत्तर – प्रदीप चंद्रन नायर

Daily Current Affairs in English 5th June 2021

  1. Isaac Herzog has been elected as the 11th President of which country?
    Ans: Israel
  2. What will be the global unemployment rate in the year 2022 as per ILO estimates?
    Ans: 5.7%
  3. Recently in the news, Arctic National Wildlife Refuge is located in which country?
    Ans: America
  4. Which country has announced an additional $800 million funding for the COVAX program?
    Ans: Japan
  5. What is the theme of World Environment Day celebrated this year?
    Ans: Ecosystem Restoration
  6. SpaceX has launched which Commercial Resupply Services (CRS) mission to the International Space Station (ISS)?
    Ans: SpaceX CRS 22
  7. Which Indian player has been ranked 59th in the list of 100 highest-paid players in the new ranking of Forbes?
    Ans: Virat Kohli
  8. Which state has maintained its first position in NITI Aayog’s SDG India Index 2020-21?
    Ans: Kerala
  9. To which planet NASA will send two missions between 2028-2030?
    Ans: Planet Venus
  10. Who has become the 21st Director General of Assam Rifles recently?
    Ans: Pradeep Chandran Nair

 

Leave a Comment