Daily Current Affairs in Hindi & English – 3 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 3 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 3 Sep 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi & English – 3 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 3 Sep 2021

  1. हाल ही में RBI ने किस बैंक पर 25 लाख रुपये का जुर्माना लगाया है?
    उत्तर: एक्सिस बैंक
  2. हाल ही में केन्द्रीय स्वास्थ्य मंत्रालय ने लोगों की Covid-19 वैक्सीन तक पहुँच बढाने के लिए किसके साथ साझेदारी की है?
    उत्तर: गूगल
  3. हाल ही में रजनी कौल का निधन हुआ है वे कौन थीं?
    उत्तर: पत्रकार
  4. हाल ही में CBDT के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: जे बी महापात्रा
  5. हाल ही में किस केंद्र शासित प्रदेश के उपराज्यपाल ने ‘साथ’ नामक पहल का उद्घाटन किया है?
    उत्तर: जम्मू कश्मीर
  6. एनपीसीआई के मुताबिक, इस वर्ष किस महीने में यूपीआई के द्वारा 3.55 बिलियन का लेनदेन दर्ज दिया गया है?
    उत्तर: अगस्त
  7. हाल ही में किस राज्य सरकार ने “Innovation Mission Punjab” की शुरुआत की है?
    उत्तर: पंजाब सरकार
  8. हाल ही में NCERT ने अपना 61वां ‘स्थापना दिवस’ कब मनाया है?
    उत्तर: 1 सितंबर
  9. हाल ही में जारी THE वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग में कौन शीर्ष पर रहा है?
    उत्तर: ऑक्सफ़ोर्ड यूनिवर्सिटी
  10. हाल ही में किस देश ने खाद्य आपातकाल को विदेशी मुद्रा संकट घोषित किया है?
    उत्तर: श्रीलंका

Daily Current Affairs in English – 3 Sep 2021

  1. Recently RBI has imposed a fine of Rs 25 lakh on which bank?
    Answer: Axis Bank
  2. Recently, with whom has the Union Health Ministry partnered to increase people’s access to the Covid-19 vaccine?
    Answer: Google
  3. Rajni Kaul has passed away recently, who was she?
    Answer: Journalist
  4. Who has been appointed as the chairman of CBDT recently?
    Answer: J B Mohapatra
  5. Recently the Lieutenant Governor of which union territory has inaugurated the initiative named ‘Saath’?
    Answer: Jammu and Kashmir
  6. According to NPCI, in which month has UPI recorded transactions worth 3.55 billion in this year?
    Answer: August
  7. Which state government has recently started “Innovation Mission Punjab”?
    Answer: Punjab Government
  8. Recently, when has NCERT celebrated its 61st ‘Foundation Day’?
    Answer: 1st September
  9. Who has topped the recently released THE World University Rankings?
    Answer: Oxford University
  10. Which country has recently declared food emergency as a foreign exchange crisis?
    Answer: Sri Lanka

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment