Daily Current Affairs in Hindi – 9 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 9 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 9 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 9 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 9 Dec 2021

  1. 22वां मिसाइल पोत स्क्वाड्रन औपचारिक रूप से कहाँ स्थापित किया गया था?
    उत्तर: मुंबई
  2. फेडरेशन ऑफ इंडियन चैंबर्स ऑफ कॉमर्स एंड इंडस्ट्री के नए अध्यक्ष कौन चुने गए हैं?
    उत्तर: संजीव मेहता
  3. ‘संध्याक’ क्या है, जिसे हाल ही में भारतीय नौसेना द्वारा लॉन्च किया गया था?
    उत्तर: सर्वेक्षण पोत
  4. 8 दिसंबर 2021 को जनरल बिपिन रावत की हेलीकॉप्टर दुर्घटना में मृत्यु हो गई है यह भारत के पहले ___ थे?
    उत्तर: चीफ ऑफ डिफेंस स्टाफ
  5. भारतीय मोबाइल एक्सेसरीज निर्माण ब्रांड यूनिक्स के नए ब्रांड एंबेसडर कौन बने हैं?
    उत्तर: जसप्रीत बुमराह
  6. विश्व समानता रिपोर्ट 2022 को किस ने जारी किया है?
    उत्तर: वर्ल्ड इनिक्वालिटी लैब
  7. 100% सतत विमानन ईंधन का उपयोग करने वाली विश्व की पहली एयरलाइंस कौन बनी है?
    उत्तर: ब्रिटिश एयरवेज
  8. 56वा ज्ञानपीठ पुरस्कार 2021 से किसे सम्मानित किया गया है
    उत्तर: नीलमणि फूकन
  9. किस देश ने इच्छा मृत्यु की मशीन यानी सुसाइड पोड को मंजूरी दी है?
    उत्तर: स्विट्जरलैंड
  10. हाल ही में राष्ट्रीय महिला आयोग ने महिलाओं के लिए कौनसा कार्यक्रम लांच किया है?
    उत्तर: She is a Changemaker

Daily Current Affairs in English – 9 Dec 2021

  1. Where was the 22nd Missile Ship Squadron formally established?
    Answer: Mumbai
  2. Who has been elected as the new President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry?
    Answer: Sanjeev Mehta
  3. What is ‘Sandhyak’, which was recently launched by Indian Navy?
    Answer: Survey Ship
  4. General Bipin Rawat has died in a helicopter crash, on 8th December 2021. He was India’s first ___?
    Answer: Chief of Defense Staff
  5. Who has become the new brand ambassador of Indian mobile accessories manufacturing brand UNIX?
    Answer: Jasprit Bumrah
  6. Who has released the World Equality Report 2022?
    Answer: World Inequality Lab
  7. Which has become the first airline in the world to use 100% sustainable aviation fuel?
    Answer: British Airways
  8. Who has been honored with 56th Jnanpith Award 2021?
    Answer: Sapphire Phukan
  9. Which country has approved the euthanasia machine i.e. suicide pod?
    Answer: Switzerland
  10. Which program has been launched by the National Commission for Women recently?
    Answer: She is a Changemaker

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment