Daily Current Affairs in Hindi – 7 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 7 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 7 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 7 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 7 Nov 2021

  1. हाल ही में किस देश ने महात्मा गांधी स्मारक संग्रहकर्ता सिक्के का अनावरण किया?
    उत्तर: यूके
  2. हाल ही में किसने प्रेसिडेंट्स कप में एयर पिस्टल मिश्रित टीम स्वर्ण जीता है?
    उत्तर: मनु भाकर और जवाद फोरोफी
  3. भारतीय सेना के किन दो अधिकारियों को तेनजिंग नोर्गे राष्ट्रीय साहसिक पुरस्कार मिला है?
    उत्तर: लेफ्टिनेंट कर्नल सर्वेश धडवाल और कर्नल अमित बिष्ट
  4. किस देश ने बड़े पैमाने पर इनफ्लैटेबल मिसाइल डिटेक्शन सिस्टम का परीक्षण किया है
    उत्तर: इजराइल
  5. 100 साल पहले काशी के मंदिर से चोरी हुई मां अन्नपूर्णा की मूर्ति को किस देश से वापस लाया जाएगा?
    उत्तर: कनाडा
  6. हाल ही में तारक सिंहा का निधन हुआ है वह कौन थे?
    उत्तर: क्रिकेट कोच
  7. हाल ही में किस देश ने 3 नए रिमोट सेंसिंग उपग्रहों को सफलतापूर्वक लॉन्च किया है?
    उत्तर: चीन
  8. नेल्सन मंडेला नोबेल शांति पुरस्कार 2021 किसने जीता है
    उत्तर: अजय शर्मा
  9. ऑस्ट्रेलिया की बिग बैश लीग में खेलने वाले पहले भारतीय खिलाड़ी कौन बने हैं?
    उत्तर: उन्मुक्त चंद
  10. युद्ध में पर्यावरण के शोषण को रोकने के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 6 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 7 Nov 2021

  1. Which country has recently unveiled the Mahatma Gandhi Commemorative Collector’s Coin?
    Answer: UK
  2. Who has recently won the Air Pistol mixed team gold in the President’s Cup?
    Answer: Manu Bhaker and Jawad Forofi
  3. Which two Indian Army officers have received the Tenzing Norgay National Adventure Award?
    Answer: Lt Col Sarvesh Dhadwal and Col Amit Bisht
  4. Which country has test-fired the inflatable missile detection system on a large scale?
    Answer: Israel
  5. From which country will the idol of Mother Annapurna, which was stolen from the temple of Kashi 100 years ago, be brought back?
    Answer: Canada
  6. Tarak Singha has passed away recently, who was he?
    Answer: Cricket Coach
  7. Which country has successfully launched 3 new remote sensing satellites recently?
    Answer: China
  8. Who has won the Nelson Mandela Nobel Peace Prize 2021
    Answer: Ajay Sharma
  9. Who has become the first Indian player to play in Australia’s Big Bash League?
    Answer: Unmukt Chand
  10. When is the International Day for the Prevention of Exploitation of the Environment in War celebrated?
    Answer: November 6

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment