Daily Current Affairs in Hindi – 5 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 5 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 5 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 5 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 5 Dec 2021

  1. स्पेसएक्स ने हाल ही में कितने उपग्रह लॉन्च किए हैं जिन्हें स्टार लिंक मेगा तारामंडल में शामिल किया जाएगा?
    उत्तर: 50 उपग्रह
  2. भारत के हवाई अड्डे में किस वर्ष से फेस रिकॉग्निशन स्कैनिंग शुरू करने की घोषणा हुई है?
    उत्तर: 2022
  3. कोवैक्सिन के बाद ZyCov-D दूसरा स्वदेशी टीका हाल ही में भारत के कितने राज्यों में लॉन्च किया गया है?
    उत्तर: 7 राज्यों में
  4. एशियाई युवा पैरा गेम 2021 का आयोजन कहां हुआ है?
    उत्तर: मनामा (बहरीन)
  5. किस महिला फुटबॉल खिलाड़ी ने बैलन डी ओर खिताब 2021 जीता है?
    उत्तर: एलेक्सिया पुटेलस
  6. किस देश ने फ्रांस के साथ रिकॉर्ड 80 राफेल लड़ाकू विमानों के समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
    उत्तर: संयुक्त अरब अमीरात (UAE)
  7. आरबीआई की रिपोर्ट के अनुसार देश का सबसे बड़ा मैन्युफैक्चरिंग हब कौन सा बना है?
    उत्तर: गुजरात
  8. नेशनल ऐसेट रिकंस्ट्रक्शन कंपनी के नए अध्यक्ष कौन बने हैं?
    उत्तर: प्रदीप शाह
  9. हाल ही में खगोलविदों ने GJ 367b की खोज की है वह क्या है?
    उत्तर: ग्रह
  10. विश्व सुनामी जागरूकता दिवस कब मनया गया है?
    उत्तर: 5 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 5 Dec 2021

  1. SpaceX has recently launched how many satellites which will be included in Star Link Mega Constellation?
    Answer: 50 satellites
  2. From which year has the airport of India announced the launch of face recognition scanning?
    Answer: 2022
  3. ZyCov-D, the second indigenous vaccine after Covaccin, has been recently launched in how many states of India?
    Answer: 7 states
  4. Where is the Asian Youth Para Games 2021 held?
    Answer: Manama (Bahrain)
  5. Which female football player has won the Ballon d’Or title 2021?
    Answer: Alexia Putellas
  6. Which country has signed a deal with France for a record 80 Rafale fighter jets?
    Answer: United Arab Emirates (UAE)
  7. According to the RBI report, which has become the largest manufacturing hub of the country?
    Answer: Gujarat
  8. Who has been appointed as the new Chairman of National Asset Reconstruction Company?
    Answer: Pradeep Shah
  9. Recently astronomers have discovered GJ 367b, what is it?
    Answer: Planets
  10. When is World Tsunami Awareness Day observed?
    Answer: November 5

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment