Daily Current Affairs in Hindi – 4 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 4 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 4 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 4 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 4 Dec 2021

  1. किस राज्य की पुलिस को राष्ट्रपति द्वारा प्रेसिडेंट कलर अवार्ड 2021 से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  2. बंगाल की खाड़ी में उठे चक्रवाती तूफान जवाद का नाम किस देश ने दिया है?
    उत्तर: सऊदी अरब
  3. 40वे भारतीय अंतर्राष्ट्रीय व्यापार मेले में किस राज्य के पवेलियन ने स्वर्ण पदक जीता है?
    उत्तर: बिहार
  4. किस राज्य सरकार ने राज्य का सर्वोच्च नागरिक सम्मान रतन टाटा को देने की घोषणा की है?
    उत्तर: असम सरकार
  5. भारतीय राष्ट्रीय राजमार्ग प्राधिकरण ने पारिस्थितिक नुकसान की भरपाई के लिए पूरे देश में कितने करोड़ पौधे लगाए हैं?
    उत्तर: 2.23 करोड़ से अधिक
  6. “Naoroji: Pioneer of Indian Nationalism” पुस्तक के लेखक कौन हैं?
    उत्तर: दिनयार पटेल
  7. भारतीय पर्यटन विकास निगम (ITDC) के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: संबित पात्रा
  8. विश्व कंप्यूटर साक्षरता दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 2 दिसंबर
  9. विश्व विकलांग दिवस 2021 कब मनाया गया है
    उत्तर: 3 दिसंबर
  10. 4 दिसंबर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: भारतीय नौसेना दिवस

Daily Current Affairs in English – 4 Dec 2021

  1. Which state’s police has been awarded the President’s Color Award 2021 by the President?
    Answer: Himachal Pradesh
  2. Which country has given the name of cyclonic storm Jawad in the Bay of Bengal?
    Answer: Saudi Arabia
  3. Which state’s pavilion has won the gold medal at the 40th India International Trade Fair?
    Answer: Bihar
  4. Which state government has announced the state’s highest civilian award to Ratan Tata?
    Answer: Government of Assam
  5. How many crore saplings have been planted across the country by the National Highways Authority of India to compensate for the ecological loss?
    Answer: Over 2.23 crores
  6. Who is the author of the book “Naoroji: Pioneer of Indian Nationalism”?
    Answer: Dinyar Patel
  7. Who has been appointed as the Chairman of Tourism Development Corporation of India (ITDC)?
    Answer: Sambit Patra
  8. When is World Computer Literacy Day observed?
    Answer: December 2
  9. When is World Disabled Day 2021 celebrated?
    Answer: December 3
  10. Which day is celebrated all over India on 4th December?
    Answer: Indian Navy Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment