Daily Current Affairs in Hindi – 30 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 30 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 30 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 30 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 30 Nov 2021

  1. किस देश ने संचार उपग्रह Zhongxing-1D को लॉन्च किया है?
    उत्तर: चीन
  2. अंतरराष्ट्रीय पर्यटन मार्ट 2021 का आयोजन कहां होगा?
    उत्तर: नागालैंड
  3. भारतीय रेलवे किस राज्य में दुनिया का सबसे ऊंचा सेतु बांध बना रहा है?
    उत्तर: मणिपुर
  4. केंद्रीय अप्रत्यक्ष कर एवं सीमा शुल्क बोर्ड का नया अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: विवेक जौहरी
  5. पर्वतारोहण फाउंडेशन की पहली महिला अध्यक्ष कौन बनी है?
    उत्तर: हर्षवंती बिष्ट
  6. मेरियम वेबस्टर डिक्शनरी ने किस शब्द को 2021 का वर्ल्ड ऑफ द ईयर चुना है?
    उत्तर: Vaccine
  7. 30 नवंबर 2021 को कौन सा देश यूनाइटेड किंगडम से अलग होकर पूरी तरह बनता अंतरिक देश बन गया है?
    उत्तर: बारबाडोस
  8. भारतीय अंतरराष्ट्रीय फिल्म समारोह 2021 में किस फिल्म को गोल्डन पीकॉक अवॉर्ड से नवाजा गया है
    उत्तर: रिंग वैन्डरिंग
  9. हाल ही में किस देश ने ‘फ्यूचर सोल्जर’ आधुनिकीकरण योजना शुरू की?
    उत्तर: यूके
  10. फिलिस्तीन लोगों के साथ अंतरराष्ट्रीय एकजुटता दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 29 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 30 Nov 2021

  1. Which country has launched the communication satellite Zhongxing-1D?
    Answer: China
  2. Where will the International Tourism Mart 2021 be held?
    Answer: Nagaland
  3. In which state Indian Railways is building the world’s highest bridge dam?
    Answer: Manipur
  4. Who has been appointed as the new chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs?
    Answer: Vivek Johri
  5. Who has become the first woman president of Mountaineering Foundation?
    Answer: Harshwanti Bisht
  6. Which word has been chosen as the World of the Year 2021 by Merriam Webster Dictionary?
    Answer: Vaccine
  7. Which country broke away from the United Kingdom and became a fully formed interior country on 30 November 2021?
    Answer: Barbados
  8. Which film has been awarded the Golden Peacock Award at the Indian International Film Festival 2021?
    Answer: Ring wandering
  9. Which country has recently launched the ‘Future Soldier’ ​​modernization plan?
    Answer: UK
  10. When is International Day of Solidarity with Palestine People 2021 observed?
    Answer: 29 November

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment