Daily Current Affairs in Hindi – 3 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 3 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 3 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 3 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 3 Dec 2021

  1. 2023 में कौन सा देश पहली बार G20 शिखर सम्मेलन की मेजबानी करेगा
    उत्तर: भारत
  2. कैबिनेट समिति ने भारत पर्यटन विकास निगम का नया चेयरमैन किसे नियुक्त किया है?
    उत्तर: संबित पात्रा
  3. किस राज्य सरकार ने हाल ही में चार धाम देवस्थानम प्रबंधन अधिनियम को वापस ले लिया है?
    उत्तर: उत्तराखंड
  4. इतिहास के पन्नों में सबसे दर्दनाक त्रासदी के रूप में दर्ज भोपाल गैस त्रासदी को किस दिवस के रूप में मनाया जाता है?
    उत्तर: राष्ट्रीय प्रदूषण नियंत्रण दिवस
  5. वॉल्ट डिज्नी ने अपने 98 साल के इतिहास में पहली बार किस महिला अध्यक्ष की नियुक्ति की है?
    उत्तर: सूजन अर्नोल्ड
  6. अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) की नयी डिप्टी मैनेजिंग डायरेक्टर किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: गीता गोपीनाथ
  7. भारतीय सेना को किस देश से एडवांस हेरॉन ड्रोन प्राप्त हुआ है?
    उत्तर: इजराइल
  8. हॉर्नबिल महोत्सव किस राज्य में मनाया जाता है?
    उत्तर: नागालैंड
  9. 1 दिसंबर 2021 को नागालैंड ने अपना कौन सा स्थापना दिवस मनाया है?
    उत्तर: 59वा
  10. अंतरराष्ट्रीय दिव्यांगजन दिवस किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: 3 दिसंबर

Daily Current Affairs in English – 3 Dec 2021

  1. Which country will host G20 summit for the first time in 2023
    North India
  2. Who has been appointed by the cabinet committee as the new chairman of India Tourism Development Corporation?
    Answer: Sambit Patra
  3. Which state government has recently withdrawn the Char Dham Devasthanam Management Act?
    Answer: Uttarakhand
  4. Recorded as the most painful tragedy in the pages of history, Bhopal gas tragedy is celebrated on which day?
    Answer: National Pollution Control Day
  5. Which female president has been appointed by Walt Disney for the first time in its 98-year history?
    Answer: Inflammation Arnold
  6. Who has been appointed as the new Deputy Managing Director of the International Monetary Fund (IMF)?
    Answer: Geeta Gopinath
  7. From which country Indian Army has received Advance Heron Drone?
    Answer: Israel
  8. In which state Hornbill Festival is celebrated?
    Answer: Nagaland
  9. Which of its foundation day is celebrated by Nagaland on 1st December 2021?
    Answer: 59th
  10. International Day of Persons with Disabilities is observed on which day?
    Answer: December 3

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment