Daily Current Affairs in Hindi – 29 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 29 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 29 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 29 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 29 Nov 2021

  1. पनडुब्बी INS वेला को भारतीय नौसेना में शामिल किया गया है इस पनडुब्बी को किसने बनाया है?
    उत्तर: मझगांव डॉक शिप  वबिल्डर्स (मुंबई)
  2. कोविड-19 वायरस का नया खतरनाक वेरिएंट ओमीक्रॉन किस देश में पाया गया है?
    उत्तर: दक्षिण अफ्रीका
  3. संयुक्त राष्ट्र महासभा के हालिया प्रस्ताव के अनुसार बांग्लादेश और नेपाल की नई श्रेणी क्या है?
    उत्तर: विकासशील देश
  4. कौन सा राज्य भारत की पहली साइबर तहसील बनाएगा?
    उत्तर: मध्य प्रदेश
  5. भारतीय स्टेट बैंक की नई आपदा रिपोर्ट में भारत के स्थान पर रहा है?
    उत्तर: तीसरे स्थान पर
  6. भारतीय थल सेना ने सैन्य अभ्यास दक्षिण शक्ति का आयोजन कहां किया है?
    उत्तर: जैसलमेर (राजस्थान)
  7. चेक गणराज्य के नए प्रधानमंत्री कौन बने हैं?
    उत्तर: पेत्र फियाला
  8. इंडिया इंटरनेशनल चेरी ब्लॉसम फेस्टिवल 2021 का आयोजन कहां हुआ है?
    उत्तर: मेघालय
  9. NCC ने 28 नवंबर 2021 को अपना कौन सा स्थापना दिवस मनाया है?
    उत्तर: 73वा
  10. लाल ग्रह दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 28 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 29 Nov 2021

  1. Submarine INS Vela has been inducted into the Indian Navy, who built this submarine?
    Answer: Mazagon Dock Shipbuilders (Mumbai)
  2. In which country Omicron, a new dangerous variant of the Kovid-19 virus, has been found?
    Answer: South Africa
  3. What is the new category of Bangladesh and Nepal as per the recent resolution of the United Nations General Assembly?
    Answer: Developing countries
  4. Which state will create India’s first cyber tehsil?
    Answer: Madhya Pradesh
  5. What is the rank of India in the new disaster report of the State Bank of India?
    Answer: Third place
  6. Where has the Indian Army organized the military exercise Dakshin Shakti?
    Answer: Jaisalmer (Rajasthan)
  7. Who has become the new Prime Minister of the Czech Republic?
    Answer: Petr Fiala
  8. Where is the India International Cherry Blossom Festival 2021 held?
    Answer: Meghalaya
  9. Which of its foundation day is celebrated by NCC on 28 November 2021?
    Answer: 73rd
  10. When is Red Planet Day 2021 celebrated?
    Answer: 28 November

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment