Daily Current Affairs in Hindi – 28 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 28 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 28 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 28 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 28 Nov 2021

  1. देश में प्रथम बार ड्रोन से दवाई की डिलीवरी किस राज्य में हुई है?
    उत्तर: मेघालय
  2. राष्ट्रीय अंगदान दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 27 नवंबर
  3. दुनिया का पहला मल्टीमॉडल ब्रेन इमेजिंग डाटा और एनालिटिक्स को किसने लॉन्च किया है?
    उत्तर: डॉ जितेंद्र सिंह
  4. राष्ट्रीय नेत्रहीन T20 क्रिकेट टूर्नामेंट 2021 किस राज्य की टीम ने जीता है?
    उत्तर: आंध्र प्रदेश
  5. कोलिन्स डिक्शनरी ने किस शब्द को वर्ल्ड ऑफ द ईयर चुना है?
    उत्तर: NFT
  6. पाकिस्तान ने भारत को किस देश में 50,000 टन गेहूं और जीवन रक्षक दवाओं के परिवहन की अनुमति दी है?
    उत्तर: अफगानिस्तान
  7. भारत को किस देश से दो मिराज 20 लड़ाकू विमान मिले हैं?
    उत्तर: फ्रांस
  8. उस योजना का क्या नाम है, जो सभी NFSA लाभार्थियों को प्रति व्यक्ति प्रति माह 5 किलो अनाज मुफ्त प्रदान करती है?
    उत्तर: PM–GKAY
  9. राष्ट्रीय परिवार और स्वास्थ्य सर्वेक्षण के अनुसार, 2019-2021 में देश में 1000 पुरुषों पर कितनी महिलाएं हैं?
    उत्तर: 1020
  10. B.1.1.529 को कोविड​​​-19 का ‘चिंताजनक रूप’ घोषित किया गया हैं, WHO ने इसका क्या नाम रखा है?
    उत्तर: ओमाइक्रोन

Daily Current Affairs in English – 28 Nov 2021

  1. For the first time in the country, in which state has the drug delivery been done by drone?
    Answer: Meghalaya
  2. When is National Organ Donation Day 2021 celebrated?
    Answer: November 27
  3. Who has launched the world’s first multimodal brain imaging data and analytics?
    Answer: Dr. Jitendra Singh
  4. Which state team has won the National Blind T20 Cricket Tournament 2021?
    Answer: Andhra Pradesh
  5. Which word has been chosen as the World of the Year by the Collins Dictionary?
    Answer: NFT
  6. Pakistan has allowed India to transport 50,000 tonnes of wheat and life-saving medicines to which country?
    Answer: Afghanistan
  7. India has received two Mirage 20 fighter jets from which country?
    Answer: France
  8. What is the name of the scheme, which provides 5 kg food grains per person per month free of cost to all NFSA beneficiaries?
    Answer: PM-GKAY
  9. According to the National Family and Health Survey, how many females per 1000 males in the country in 2019-2021?
    Answer: 1020
  10. B.1.1.529 has been declared as ‘Worrying Form’ of Kovid-19, what is the name given by WHO?
    Answer: Omicron

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment