Daily Current Affairs in Hindi – 26 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 26 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 26 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 26 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 26 Nov 2021

  1. किस राज्य के थुलमा कंबल को GI टैग मिला है?
    उत्तर: उत्तराखंड
  2. किन तीन देशों के तटरक्षक बलों के बीच त्रिपक्षीय सैन्य अभ्यास दोस्ती आयोजित किया गया है?
    उत्तर: मालदीव भारत और श्रीलंका
  3. टाइम मैगजीन इंडिया लाइफ टाइम अचीवमेंट अवार्ड 2021 से किसे सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: डीसी सिंघानिया
  4. एटीपी फाइनल्स 2021 का खिताब किसने जीता है?
    उत्तर: अलेक्जेंडर ज़वेरेव
  5. ‘FrogID’ किस देश की राष्ट्रीय नागरिक विज्ञान मेंढक पहचान पहल है?
    उत्तर: ऑस्ट्रेलिया
  6. Resolved: Uniting Nations in a Divided World किसकी आत्मकथा लांच हुई है?
    उत्तर: बान की मून
  7. महिलाओं के खिलाफ हिंसा के उन्मूलन के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 25 नवंबर
  8. थिंक टैंक IDEA के “Global State of Democracy 2021” के अनुसार, किस देश को “बैकस्लाइडिंग” लोकतंत्रों की वार्षिक सूची में जोड़ा गया है?
    उत्तर: अमेरिका
  9. किस देश ने आम जनता के लेदर कोट पहनने पर व इसकी बिक्री पर रोक लगा दी है?
    उत्तर: उत्तर कोरिया
  10. राष्ट्रीय दुग्ध दिवस किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: 26 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 26 Nov 2021

  1. Which state’s Thulma blanket has got GI tag?
    Answer: Uttarakhand
  2. The trilateral military exercise Dosti has been organized between the Coast Guard of which three countries?
    Answer: Maldives India and Sri Lanka
  3. Who has been honored with Time Magazine India Life Time Achievement Award 2021?
    Answer: DC Singhania
  4. Who has won the title of ATP Finals 2021?
    Answer: Alexander Zverev
  5. ‘FrogID’ is the national citizen science frog identification initiative of which country?
    Answer: Australia
  6. Resolved: Uniting Nations in a Divided World whose autobiography has been launched?
    Answer: Ban Ki Moon
  7. When is the International Day for the Elimination of Violence Against Women observed?
    Answer: November 25
  8. Which country has been added to the annual list of “backsliding” democracies, according to think tank IDEA’s “Global State of Democracy 2021”?
    Answer: America
  9. Which country has banned the wearing and sale of leather coats for the general public?
    Answer: North Korea
  10. National Milk Day is celebrated on which day?
    Answer: 26 November

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment