Daily Current Affairs in Hindi – 22 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 22 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 21 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 21 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 22 Nov 2021

  1. मिसेज इंडिया वर्ल्डवाइड क्वीन कौन बनी है?
    उत्तर: पूजा बदलानी
  2. BRO का दुनिया की सबसे ऊंची सड़क निर्माण को लेकर गिनीज वर्ल्ड रिकॉर्ड में नाम दर्ज हुआ है बीआरओ ने सड़क का निर्माण किस दर्रे में किया है
    उत्तर: उमलिंगाला पास
  3. अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव 2021 में इंडियन फिल्म पर्सनालिटी ऑफ द ईयर पुरस्कार से किसे सम्मानित किया जाएगा?
    उत्तर: हेमा मालिनी प्रसून जोशी
  4. 21वीं हिंद महासागर रिम एसोसिएशन की वार्षिक मंत्री परिषद की बैठक कहां आयोजित हुई है?
    उत्तर: ढाका (बांग्लादेश)
  5. राष्ट्रीय नवजात शिशु सप्ताह 2021 कब से कब तक मनाया गया है?
    उत्तर: 15 से 21 नवंबर
  6. 22वे एशियाई तीरंदाजी चैंपियनशिप 2021 में भारत ने कुल कितने पदक जीते हैं?
    उत्तर: 7
  7. साहित्य 2020 के लिए 12वे मणिपुर राज्य पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: बेरिल थंगा
  8. मरणोपरांत कर्नाटक रत्न पुरस्कार से किसे नवाजा जाएगा?
    उत्तर: पुनीत राजकुमार
  9. भारत के पहले ‘लेजर इंटरफेरोमीटर ग्रेविटेशनल-वेव ऑब्जर्वेटरी प्रोजेक्ट’ का निर्माण किस राज्य में किया जायेगा?
    उत्तर: महाराष्ट्र
  10. विश्व रोगाणुरोधी जागरूकता सप्ताह 2021 के दौरान चलाये गए अभियान की थीम क्या है?
    उत्तर: Go Blue+

Daily Current Affairs in English – 22 Nov 2021

  1. Who has become Mrs India Worldwide Queen?
    Answer: Pooja Badlani
  2. BRO’s name has been registered in the Guinness World Record for the construction of the world’s highest road, in which pass has BRO built the road?
    Answer: Umlingala Pass
  3. Who will be honored with the Indian Film Personality of the Year award at the International Film Festival of 2021?
    Answer: Hema Malini Prasoon Joshi
  4. Where is the 21st Indian Ocean Rim Association’s Annual Council of Ministers meeting held?
    Answer: Dhaka (Bangladesh)
  5. When is the National Newborn Baby Week 2021 celebrated?
    Answer: 15 to 21 November
  6. How many medals has India won in the 22nd Asian Archery Championships 2021?
    Answer: 7
  7. Who has been awarded the 12th Manipur State Award for Literature 2020?
    Answer: Beryl Thanga
  8. Who will be awarded the Karnataka Ratna Award posthumously?
    Answer: Puneet Rajkumar
  9. India’s first ‘Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory Project’ will be built in which state?
    Answer: Maharashtra
  10. What is the theme of the campaign run during World Antimicrobial Awareness Week 2021?
    Answer: Go Blue

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment