Daily Current Affairs in Hindi – 2 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 2 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 2 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 2 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 2 Dec 2021

  1. राष्ट्रीय रक्षा कॉलेज के नए प्रमुख कौन बने हैं?
    उत्तर: मनोज कुमार मागो
  2. 12 साल बाद पुष्कर महोत्सव कहां मनाया गया है?
    उत्तर: कश्मीर
  3. छात्रों के लिए विद्या दीवेना योजना किस राज्य की सरकार ने शुरू की है?
    उत्तर: आंध्र प्रदेश
  4. मलेशियाई ओपन चैंपियनशिप 2021 में पुरुष एकल का खिताब जीतने वाले पहले भारतीय स्क्वैश खिलाड़ी कौन बन गए हैं?
    उत्तर: सौरव घोषाल
  5. विश्व एथलेटिक्स ने किसको ‘वुमेन ऑफ द ईयर’ अवॉर्ड से सम्मानित किया है?
    उत्तर: अंजू बॉबी जॉर्ज
  6. इकोनॉमिस्ट इंटेलिजेंस यूनिट की ताजा रिपोर्ट के अनुसार दुनिया का सबसे महंगा शहर कौन सा है?
    उत्तर: तेल अवीव
  7. फॉर्च्यून इंडिया ने भारत की 50 सबसे शक्तिशाली महिलाओं की में प्रथम स्थान पर किसे जगह दी गयी है?
    उत्तर: निर्मला सीतारमण
  8. किस भारतीय राज्य ने अपने दो शहरों में पुलिस आयुक्तालय प्रणाली लागू करने की घोषणा की है?
    उत्तर: मध्य प्रदेश
  9. 1 दिसंबर 2021 को सीमा सुरक्षा बल ने अपना कौन सा स्थापना दिवस मनाया है?
    उत्तर: 57वा
  10. राष्ट्रीय प्रदूषण नियंत्रण दिवस किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: 2 दिसंबर

Daily Current Affairs in English – 2 Dec 2021

  1. Who has become the new chief of National Defense College?
    Answer: Manoj Kumar Mago
  2. Where is the Pushkar Festival celebrated after 12 years?
    Answer: Kashmir
  3. Which state government has started Vidya Deevena scheme for students?
    Answer: Andhra Pradesh
  4. Who has become the first Indian squash player to win the men’s singles title at the Malaysian Open Championship 2021?
    Answer: Saurav Ghoshal
  5. Who has been honored with the ‘Woman of the Year’ award by World Athletics?
    Answer: Anju Bobby George
  6. According to the latest report of Economist Intelligence Unit, which is the most expensive city in the world?
    Answer: Tel Aviv
  7. Who has been ranked first among the 50 most powerful women of India by Fortune India?
    Answer: Nirmala Sitharaman
  8. Which Indian state has announced the implementation of Police Commissionerate system in its two cities?
    Answer: Madhya Pradesh
  9. Which of its raising day is celebrated by the Border Security Force on 1st December 2021?
    Answer: 57th
  10. National Pollution Control Day is observed on which day?
    Answer: December 2

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment