Daily Current Affairs in Hindi – 18 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 18 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 18 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 18 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 18 Nov 2021

  1. विश्व के सबसे अमीर देशों की सूची में कौन सा देश शीर्ष पर आ गया है?
    उत्तर: चीन
  2. दुआरे राशन योजना का उद्घाटन किस राज्य ने किया है?
    उत्तर: पश्चिम बंगाल
  3. भारत के पहले का संरक्षण केंद्र का उद्घाटन कहां किया गया है?
    उत्तर: रानीखेत (उत्तराखंड)
  4. साहित्य के क्षेत्र में जेसीबी पुरस्कार 2021 किसने जीता है?
    उत्तर: एम कुंदन
  5. भारतीय रेलवे ने किस रेलवे स्टेशन पर पहली बार पॉड होटल को लांच किया गया है
    उत्तर: मुंबई
  6. हाल ही में देश में फुटबाल को बढ़ावा देने के लिए किस बैंक ने जमशेदपुर फुटबॉल क्लब के साथ साझेदारी की है?
    उत्तर: भारतीय स्टेट बैंक
  7. 10-17 नवंबर 2021 को स्वतंत्रता सेनानी लाल लाला लाजपत राय की कौन सी पुण्यतिथि मनाई गई है?
    उत्तर: 93वी
  8. बाबासाहेब पुरंदरे, जिनका हाल ही में निधन हो गया, कौन थे?
    उत्तर: इतिहासकार
  9. किस देश ने 2021 में टी20 विश्व कप ट्रॉफी जीती?
    उत्तर: ऑस्ट्रेलिया
  10. किसे आईसीसी क्रिकेट समिति का अध्यक्ष बनाया गया है?
    उत्तर: सौरव गांगुली

Daily Current Affairs in English – 18 Nov 2021

  1. Which country has topped the list of richest countries in the world?
    Answer: China
  2. Which state has inaugurated the Duare Ration Scheme?
    Answer: West Bengal
  3. Where has India’s first conservation center been inaugurated?
    Answer: Ranikhet (Uttarakhand)
  4. Who has won the JCB Award 2021 in the field of Literature?
    Answer: M Kundan
  5. At which railway station Indian Railways has launched Pod Hotel for the first time?
    Answer: Mumbai
  6. Which bank has recently partnered with Jamshedpur Football Club to promote football in the country?
    Answer: State Bank of India
  7. Which death anniversary of freedom fighter Lal Lala Lajpat Rai is celebrated on 10-17 November 2021?
    Answer: 93V
  8. Who was Babasaheb Purandare, who passed away recently?
    Answer: Historian
  9. Which country won the T20 World Cup trophy in 2021?
    Answer: Australia
  10. Who has been appointed as the chairman of the ICC Cricket Committee?
    Answer: Sourav Ganguly

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment