Daily Current Affairs in Hindi – 16 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 16 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 16 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 16 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 16 Nov 2021

  1. आईसीसी पुरुष T20 विश्व कप का 2021 का खिताब किस देश की टीम ने जीता है?
    उत्तर: ऑस्ट्रेलिया
  2. राष्ट्रीय क्रिकेट अकादमी प्रमुख किस पूर्व खिलाड़ी को नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: वीवीएस लक्ष्मण
  3. किसे अंतर्राष्ट्रीय विधि आयोग के लिए निर्वाचित किया गया है?
    उत्तर: विमल पटेल
  4. कल्पथी रथ महोत्सव किस राज्य में मनाया गया है?
    उत्तर: केरल
  5. 15 नवंबर 2021 को झारखंड में कौन सा स्थापना दिवस मनाया है?
    उत्तर: 21वा
  6. किस देश ने भारत को S-400 एयर डिफेंस सिस्टम की सप्लाई शुरू कर दी है?
    उत्तर: रूस
  7. हबीबगंज रेलवे स्टेशन का नया नाम क्या कर दिया गया है?
    उत्तर: रानी कमलापति रेलवे स्टेशन
  8. किस राज्य ने केसर-ए-हिंद को राज्य तितली घोषित किया है?
    उत्तर: अरुणाचल प्रदेश
  9. निम्न पृथ्वी की कक्षा में उपग्रहों से जुड़ने के लिए किस कंपनी ने नई छोटी डिश लॉन्च की है?
    उत्तर: स्पेसएक्स
  10. AQI की वायु गुणवत्ता और प्रदूषण शहर ट्रैकिंग सेवा के अनुसार भारत के कौन से 03 शहर विश्व के 10 सबसे प्रदूषित शहरों में शामिल किए गए हैं?
    उत्तर: दिल्ली, कोलकोता और मुंबई

Daily Current Affairs in English – 16 Nov 2021

  1. Which country’s team has won the ICC Men’s T20 World Cup 2021 title?
    Answer: Australia
  2. Which former player has been appointed as the head of the National Cricket Academy?
    Answer: VVS Laxman
  3. Who has been elected to the International Law Commission?
    Answer: Vimal Patel
  4. In which state Kalpathy Rath Festival is celebrated?
    Answer: Kerala
  5. Which foundation day is celebrated in Jharkhand on 15 November 2021?
    Answer: 21st
  6. Which country has started supplying S-400 air defense systems to India?
    Answer: Russia
  7. What is the new name of Habibganj railway station?
    Answer: Rani Kamalapati Railway Station
  8. Which state has declared Kesar-e-Hind as the state butterfly?
    Answer: Arunachal Pradesh
  9. Which company has launched a new small dish to connect with satellites in low earth orbit?
    Answer: SpaceX
  10. According to AQI’s Air Quality and Pollution City Tracking Service, which 03 cities in India have been included in the 10 most polluted cities in the world?
    Answer: Delhi, Kolkata, and Mumbai

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment