Daily Current Affairs in Hindi – 14 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 14 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 14 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 14 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 14 Nov 2021

  1. दिल्ली में आयोजित इंडिया टुडे टूरिज्म अवार्ड किस राज्य को प्रदान किया गया है?
    उत्तर: बिहार
  2. हाल ही में लंदन की किस प्रसिद्ध नदी में स्वास्थ्य जांच के दौरान सीहॉर्स, शील, ईल और शार्क पाई गई है?
    उत्तर: टेम्स नदी
  3. हाल ही में किस विधानसभा ने केंद्र के तीन कृषि कानूनों के खिलाफ एक प्रस्ताव पारित किया है?
    उत्तर: विधानसभा
  4. भारत का कौन सा राज्य 5 जिलों में मेट्रो की सुविधा वाला देश का एकमात्र राज्य बन गया है?
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  5. हाल ही में लॉन्च हुई पुस्तक “अनशैकलिंग इंडिया: हार्ड ट्रुथ्स एंड क्लियर चॉइस फॉर इकोनॉमिक रिवाइवल” किन दो लेखकों द्वारा लिखी गई है?
    उत्तर: अजय छिब्बर और सलमान अनीस सोज
  6. राज्यसभा का नया महासचिव किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: प्रमोद चंद्र मोदी
  7. हाल ही में राष्ट्रपति ने नेपाल सेना प्रमुख को ‘भारतीय सेना के जनरल’ का पद प्रदान किया है, उनका क्या नाम है?
    उत्तर: प्रभु राम शर्मा
  8. हॉकी पुरुष जूनियर विश्व कप 2021 के लिए किस खिलाड़ी को टीम का कप्तान बनाया गया है?
    उत्तर: विवेक सागर प्रसाद
  9. 14 नवंबर को पूरे विश्व में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व मधुमेह दिवस
  10. 14 नवंबर को पूरे भारत में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: बाल दिवस

Daily Current Affairs in English – 14 Nov 2021

  1. Which state has been awarded the India Today Tourism Award held in Delhi?
    Answer: A state in Eastern India
  2. In which famous river of London, seahorse, shell, eel and shark have been found during health check recently?
    Answer: River Thames
  3. Which assembly has recently passed a resolution against the three agriculture laws of the Center?
    Answer: Assembly
  4. Which state of India has become the only state in the country to have metro facility in 5 districts?
    Answer: Uttar Pradesh
  5. The recently launched book “Unshaking India: Hard Truths and Clear Choices for Economic Revival” is authored by which two authors?
    Answer: Ajay Chhibber and Salman Anees Soz
  6. Who has been appointed as the new Secretary-General of Rajya Sabha?
    Answer: Pramod Chandra Modi
  7. Recently, the President has conferred the rank of ‘General of the Indian Army’ to the Nepal Army Chief, what is his name?
    Answer: Prabhu Ram Sharma
  8. Which player has been appointed as the captain of the team for Hockey Men’s Junior World Cup 2021?
    Answer: Vivek Sagar Prasad
  9. Which day is celebrated all over the world on 14th November?
    Answer: World Diabetes Day
  10. Which day is celebrated all over India on 14th November?
    Answer: Children’s Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment