Daily Current Affairs in Hindi – 13 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 13 Nov 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 13 Nov 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 13 Nov 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 13 Nov 2021

  1. भारत की सबसे अमीर स्वनिर्मित महिला अरबपति कौन बनी है?
    उत्तर: फाल्गुनी नायर
  2. संयुक्त राष्ट्र बाल कोष (UNICEF) की एक नई रिपोर्ट के अनुसार विश्व भर में कितने बच्चे विकलांगता का शिकार है?
    उत्तर: 24 करोड़
  3. हसे कला का संबंध किस राज्य से है?
    उत्तर: कर्नाटक
  4. प्रथम राष्ट्रीय योगासन चैंपियनशिप 2021 का आयोजन कहां हुआ है?
    उत्तर: भुवनेश्वर (उड़ीसा)
  5. भारतीय नौसेना में किस प्रोजेक्ट के तहत चौथी पनडुब्बी Vela को शामिल किया गया है?
    उत्तर: प्रोजेक्ट 75
  6. किस सोशल मीडिया प्लेटफॉर्म ने ‘सेफ स्त्री’ और ‘माई कानून’ नाम से दो साइबर सुरक्षा अभियान शुरू किए हैं?
    उत्तर: इंस्टाग्राम
  7. राष्ट्रीय उपलब्धि सर्वेक्षण कितने वर्षों में एक बार आयोजित किया जाता है?
    उत्तर: तीन साल
  8. एमवे इंडिया ने किस अभिनेता को अपना नया ब्रांड एम्बेस्डर नियुक्त किया है?
    उत्तर: अमिताभ बच्चन
  9. भारत ने 10 नवंबर 2021 को कौन-सा इलेक्ट्रिक वाहन जागरूकता वेब पोर्टल लॉन्च किया है?
    उत्तर: ई-अमृत पोर्टल
  10. विश्व निमोनिया दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 12 नवंबर

Daily Current Affairs in English – 13 Nov 2021

  1. Who has become India’s richest self-made female billionaire?
    Answer: Falguni Nair
  2. According to a new report by the United Nations Children’s Fund (UNICEF), how many children around the world suffer from a disability?
    Answer: 24 crores
  3. Hase art is related to which state?
    Answer: Karnataka
  4. Where is the first National Yogasana Championship 2021 held?
    Answer: Bhubaneswar (Orissa)
  5. Under which project the fourth submarine Vela has been inducted in the Indian Navy?
    Answer: Project 75
  6. Which social media platform has launched two cyber security campaigns named ‘Safe Stree’ and ‘My Kanoon’?
    Answer: Instagram
  7. National Achievement Survey is conducted once in how many years?
    Answer: Three years
  8. Which actor has been appointed by Amway India as its new brand ambassador?
    Answer: Amitabh Bachchan
  9. Which electric vehicle awareness web portal has been launched by India on 10th November 2021?
    Answer: E-Amrit Portal
  10. When is World Pneumonia Day observed?
    Answer: 12 November

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment