Daily Current Affairs in Hindi – 13 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 13 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 13 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 13 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 13 Dec 2021

  1. दुनिया की पहली ‘पेपरलेस’ सरकार कहा बानी है?
    उत्तर: दुबई
  2. मिस यूनिवर्स 2021 का खिताब निम्न में से किस भारतीय ने जीत लिया है?
    उत्तर: हरनाज कौर संधू
  3. भारत के किस राज्य में स्थित हैदरपुर वेटलैंड को 1977 के रामसर कन्वेंशन ऑन वेटलैंड के तहत मान्यता दी गई है?
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  4. किस देश ने हाल ही में अपनी नई जीरो कोविड पॉलीसी लागू की है?
    उत्तर: हॉन्ग कॉन्ग
  5. हाल ही में किस मंत्रालय ने ‘डिजिटल भुगतान उत्सव’ नामक कार्यक्रम की मेजबानी की है?
    उत्तर: इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय
  6. विश्व प्रसिद्ध गॉथिक उपन्यास ‘इंटरव्यू विद द वैम्पायर’ की किस लेखिका का हाल ही में 80 वर्ष की आयु में निधन हो गया?
    उत्तर: ऐनी राइस
  7. ऑस्ट्रेलिया के निम्न में से किस ऑफ स्पिनर ने टेस्ट क्रिकेट में अपने करियर के 400 विकेट पूरे कर लिए हैं?
    उत्तर: नाथन लियोन
  8. हाल ही में इन्वेस्ट इंडिया और किस टेलीकॉम कंपनी ने स्टार्टअप इन्नोवेशन चैलेंज लॉन्च किया है?
    उत्तर: एयरटेल
  9. थाईलैंड में एशियाई रोइंग चैंपियनशिप से भारत ने कुल कितने पदक जीते हैं?
    उत्तर: 6 पदक (2 स्वर्ण, 4 रजत)
  10. अंतर्राष्ट्रीय सार्वभौमिक स्वास्थ्य कवरेज दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 12 दिसंबर

Daily Current Affairs in English – 13 Dec 2021

  1. Where is the world’s first ‘paperless’ government formed?
    Answer: Dubai (United Arab Emirates)
  2. Which of the following Indian has won the Miss Universe 2021 title?
    Answer: Harnaaz Kaur Sandhu
  3. Haiderpur Wetland located in which state of India has been recognized under the Ramsar Convention on Wetlands of 1977?
    Answer: Uttar Pradesh
  4. Which country has recently implemented its new zero covid policy?
    Answer: Hong Kong
  5. Which ministry has recently hosted an event called ‘Digital Payment Festival’?
    Answer: Ministry of Electronics and Information Technology
  6. Which author of the world famous Gothic novel ‘Interview with the Vampire’ passed away recently at the age of 80?
    Answer: Anne Rice
  7. Which of the following off-spinner from Australia has completed 400 wickets in his career in Test cricket?
    Answer: Nathan Lyon
  8. Recently Invest India and which telecom company has launched Startup Innovation Challenge?
    Answer: Airtel
  9. How many medals has India won from the Asian Rowing Championships in Thailand?
    Answer: 6 medals (2 gold, 4 silver)
  10. When is the International Universal Health Coverage Day observed?
    Answer: 12 December

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment