Daily Current Affairs in Hindi – 12 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 12 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 12 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 12 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 12 Dec 2021

  1. हाल ही में भारत की किस पहली एयरलाइन ने ESG रिपोर्ट लॉन्च की है?
    उत्तर: इंडिगो
  2. हाल ही में पेटीएम पेमेंट बैंक को किसके द्वारा अनुसूचित बैंक का दर्जा दिया गया है?
    उत्तर: भारतीय रिजर्व बैंक
  3. किसने जम्मू कश्मीर में 1000 अटल टिंकरिंग लैब स्थापित करने की योजना बनाई है?
    उत्तर: नीति आयोग
  4. हाल ही में किस भारतीय राज्य ने बर्ड फ्लू के मामलों की सूचना दी है और 12,000 से अधिक बत्तखों को मार दिया है?
    उत्तर: केरल
  5. किस कंपनी ने वर्ष 2022 तक 1 लाख से अधिक शिक्षार्थियों को प्रशिक्षण देने के लिए ‘साइबर सुरक्षा कौशल कार्यक्रम’ शुरू किया है?
    उत्तर: माइक्रोसॉफ्ट
  6. हाल ही में किसके द्वारा वर्ल्ड टैलेंट रैंकिंग रिपोर्ट जारी की गई है?
    उत्तर: IMD वर्ल्ड कॉन्पिटिटिव सेंटर
  7. प्रधानमंत्री श्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में किस राज्य के बलरामपुर में सरयू नहर राष्ट्रीय परियोजना का उद्घाटन किया है?
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  8. किस राज्य के मुख्यमंत्री पुष्कर सिंह धामी ने दूध मूल्य प्रोत्साहन योजना शुरू की है?
    उत्तर: उत्तराखंड
  9. महासचिव एंटोनियो गुटेरेस ने कैथरिन रसैल को संयुक्त राष्ट्र की किस एजेंसी का प्रमुख नियुक्त किया है?
    उत्तर: संयुक्त राष्ट्र बाल कोष
  10. हाल ही में किस दक्षिण अमेरिकी देश ने समलैंगिक विवाह की अनुमति देने वाले कानून को मंजूरी दी है?
    उत्तर: चिली

Daily Current Affairs in English – 12 Dec 2021

  1. Which Indian first airline has recently launched ESG report?
    Answer: Indigo
  2. Recently Paytm Payments Bank has been given the status of scheduled bank by?
    Answer: Reserve Bank of India
  3. Who has planned to set up 1000 Atal Tinkering Labs in Jammu and Kashmir?
    Answer: NITI Aayog
  4. Which Indian state has recently reported cases of bird flu and killed over 12,000 ducks?
    Answer: Kerala
  5. Which company has launched ‘Cyber ​​Security Skills Program’ to train more than 1 lakh learners by the year 2022?
    Answer: Microsoft
  6. Recently the World Talent Ranking Report has been released by?
    Answer: IMD World Competitive Center
  7. The Prime Minister Shri Narendra Modi has recently inaugurated Saryu Canal National Project in Balrampur of which state?
    Answer: Uttar Pradesh
  8. Which state’s Chief Minister Pushkar Singh Dhami has launched Milk Price Promotion Scheme?
    Answer: Uttarakhand
  9. Secretary-General Antonio Guterres has appointed Catherine Russell to head which UN agency?
    Answer: United Nations Children’s Fund
  10. Which South American country has recently approved a law allowing same-sex marriage?
    Answer: Chile

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment