Daily Current Affairs in Hindi – 11 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 11 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 11 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 11 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 11 Dec 2021

  1. ESG रिपोर्ट लॉन्च करने वाली भारत की पहली एयरलाइन कौन सी है?
    उत्तर: इंडिगो
  2. आईआईटी कानपुर के किस वैज्ञानिक ने यंग जिओस्पेशल साइंटिस्ट पुरस्कार जीता है?
    उत्तर: रोपेश गोयल
  3. भाषा संगम मोबाइल ऐप को हाल ही में कितनी भाषाओं के साथ लांच किया गया है?
    उत्तर: 22 भाषाओं
  4. जर्मनी की सांसद ने हाल ही में द्वितीय विश्वयुद्ध के बाद के ओलाफ स्कोल्ज़ को कौन से चांसलर के रूप में चुना है?
    उत्तर: नौवें
  5. 2021 तक दुनिया की सबसे मूल्यवान एडटेक कंपनी कौन सी है?
    उत्तर: Byju’s
  6. हाल ही में किसने अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन को पर्यवेक्षक का दर्जा दिया है?
    उत्तर: संयुक्त राष्ट्र महासभा
  7. मध्य प्रदेश सरकार ने भोपाल और किस शहर में पुलिस कमिश्नरेट प्रणाली लागू की है?
    उत्तर: इंदौर
  8. किस अंतरिक्ष एजेंसी ने कैनेडी स्पेस सेंटर फ्लोरिडा से एक नया एक्स-रे मशीन लॉन्च किया है?
    उत्तर: नासा
  9. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने प्रधानमंत्री आवास योजना (ग्रामीण) को 2021 से किस वर्ष तक जारी रखने की मंजूरी दी?
    उत्तर: 2024
  10. 11 दिसंबर को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व बाल कोष दिवस

Daily Current Affairs in English – 11 Dec 2021

  1. Which is the first airline in India to launch ESG report?
    Answer: Indigo
  2. Which scientist from IIT Kanpur has won the Young Geospatial Scientist Award?
    Answer: Ropesh Goyal
  3. Bhasha Sangam Mobile App has been launched with how many languages ​​recently?
    Answer: 22 languages
  4. Which German parliamentarian has recently elected post-World War II Olaf Scholz as chancellor?
    Answer: Ninth
  5. Which is the world’s most valuable edtech company by 2021?
    Answer: Byju’s
  6. Recently who has given observer status to International Solar Alliance?
    Answer: United Nations General Assembly
  7. Madhya Pradesh government has implemented Police Commissionerate system in Bhopal and in which city?
    Answer: Indore
  8. Which space agency has launched a new X-ray machine from Kennedy Space Center Florida?
    Answer: NASA
  9. The Union Cabinet approved the continuation of Pradhan Mantri Awas Yojana (Gramin) from 2021 till which year?
    Answer: 2024
  10. Which day is celebrated around the world on 11th December?
    Answer: World Children’s Fund Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment