Daily Current Affairs in Hindi – 10 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 10 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 10 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 10 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 10 Dec 2021

  1. एशिया पावर इंडेक्स 2021 में भारत किस स्थान पर रहा है?
    उत्तर: चौथे स्थान पर
  2. विश्व मलेरिया रिपोर्ट 2021 को किसने जारी किया है?
    उत्तर: विश्व स्वास्थ्य संगठन
  3. विश्व मलेरिया रिपोर्ट 2021’ के अनुसार, 2020 में मलेरिया से होने वाली मौतों की अनुमानित संख्या कितनी है?
    उत्तर: 6.27 लाख
  4. कोरोना वैक्सीन की दूसरी डोज़ लगाने वाला भारत का पहला राज्य कौन सा बना है?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  5. चौथे एशिया युवा प्यारा खेल 2021 में भारत में कुल कितने पदक हासिल किए हैं?
    उत्तर: 41
  6. बिम्सटेक देशों के साथ संयुक्त सैन्य अभ्यास PANEX-2021 की मेजबानी कौन सा शहर करेगा?
    उत्तर: पुणे
  7. नागरिक उड्डयन मंत्रालय द्वारा कोविड के दौरान निर्बाध हवाई यात्रा के लिए लांच किए गए पोर्टल का नाम क्या है?
    उत्तर: Air Suvidha
  8. किस अंतरिक्ष एजेंसी ने अपना ‘लेजर कम्युनिकेशंस रिले डिमॉन्स्ट्रेशन (LCRD)’ लॉन्च किया है?
    उत्तर: नासा
  9. 57वा ज्ञानपीठ पुरस्कार 2022 किसे मिला है?
    उत्तर: कोंकणी साहित्यकार दामोदर मौउजो
  10. अंतरराष्ट्रीय भ्रष्टाचार विरोधी दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 9 दिसंबर

Daily Current Affairs in English – 10 Dec 2021

  1. What is the rank of India in Asia Power Index 2021?
    Answer: Fourth place
  2. Who has released the World Malaria Report 2021?
    Answer: World Health Organization
  3. According to the ‘World Malaria Report 2021’, what is the estimated number of malaria deaths in 2020?
    Answer: 6.27 lakhs
  4. Which has become the first state in India to administer the second dose of Corona Vaccine?
    Answer: Himachal Pradesh
  5. How many medals has India won in the 4th Asia Youth Pyaara Games 2021?
    Answer: 41
  6. Which city will host the joint military exercise PANEX-2021 with BIMSTEC countries?
    Answer: Pune
  7. What is the name of the portal launched by the Ministry of Civil Aviation for seamless air travel during Kovid?
    Answer: Air Suvidha
  8. Which space agency has launched its Laser Communications Relay Demonstration (LCRD)’?
    Answer: NASA
  9. Who has received the 57th Jnanpith Award 2022?
    Answer: Konkani litterateur Damodar Moujo
  10. When is International Anti-Corruption Day 2021 observed?
    Answer: 9th December

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment