Daily Current Affairs in Hindi – 1 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 1 Dec 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi – 1 Dec 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi – 1 Dec 2021 | Crack Sarkari Job

Daily Current Affairs in Hindi – 1 Dec 2021

  1. अरुणाचल प्रदेश सरकार ने किस फिल्म अभिनेता को राज्य का नया ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?
    उत्तर: संजय दत्त
  2. किस मशहूर फुटबॉलर ने रिकॉर्ड सातवीं बार सर्वश्रेष्ठ फुटबॉलर का Ballon d’Or अवार्ड जीत लिया है?
    उत्तर: लियोनल मेसी
  3. ट्विटर के नए सीईओ कौन बने हैं
    उत्तर: पराग अग्रवाल
  4. बारबाडोस की पहली महिला राष्ट्रपति कौन बनी है?
    उत्तर: सैंड्रा मेसन
  5. कॉल योर कोप मोबाइल ऐप को किस राज्य सरकार की पुलिस ने लॉन्च किया है?
    उत्तर: नागालैंड
  6. 7वा भारत अंतर्राष्ट्रीय विज्ञान महोत्सव का आयोजन कहां होगा
    उत्तर: पणजी (गोवा)
  7. हरियाणा के 35वें मुख्य सचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: आईएएस संजीव कौशल
  8. किस जापानी अभिनेत्री को यूनेस्को गुडविल एंबेसडर बनाया गया है?
    उत्तर: नाओमी कवासे
  9. 2025 तक विश्व का पहला तैरता हुआ शहर किस देश में बनेगा?
    उत्तर: दक्षिण कोरिया
  10. विश्व एड्स दिवस किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: 1 दिसंबर

Daily Current Affairs in English – 1 Dec 2021

  1. Which film actor has been appointed by the Arunachal Pradesh government as the new brand ambassador of the state?
    Answer: Sanjay Dutt
  2. Which famous footballer has won the Ballon d’Or award for the best footballer for a record seventh time?
    Answer: Lionel Messi
  3. Who is the new CEO of Twitter?
    Answer: Parag Agarwal
  4. Who has become the first female President of Barbados?
    Answer: Sandra Mason
  5. Which state government’s police has launched the Call Your Cop mobile app?
    Answer: Nagaland
  6. Where will the 7th India International Science Festival be held?
    Answer: Panaji (Goa)
  7. Who has been appointed as the 35th Chief Secretary of Haryana?
    Answer: IAS Sanjeev Kaushal
  8. Which Japanese actress has been named UNESCO Goodwill Ambassador?
    Answer: Naomi Kawase
  9. In which country will the world’s first floating city be built by 2025?
    Answer: South Korea
  10. World AIDS Day is observed on which day?
    Answer: 1st December

We hope you liked and found this article helpful for the preparation for your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment