Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 Sep 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 1 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 Sep 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 Sep 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 1 Sep 2021

  1. 1 से 7 सितंबर तक पूरे भारत में प्रति वर्ष कौन सा राष्ट्रीय सप्ताह मनाया जाता है?
    उत्तर: राष्ट्रीय पोषण सप्ताह
  2. हाल ही में अमेरिका ने किस देश में अपने 20 साल पुराने युद्ध को समाप्त करने की घोषणा की है?
    उत्तर: अफगानिस्तान
  3. हाल ही में अफ्रीकी मूल के लोगों के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 31 अगस्त
  4. हाल ही में शांति लाल जैन किस बैंक के MD&CEO बने हैं?
    उत्तर: इंडियन बैंक
  5. हाल ही में कौनसा IIT ई कचरा प्रबंधन के लिए एक मॉडल विकसित कर रहा है?
    उत्तर: IIT मद्रास
  6. हाल ही में HSBC एशिया के स्वतंत्र निदेशक कौन नियुक्त हुए हैं?
    उत्तर: रजनीश कुमार
  7. हाल ही में किस देश ने फाइजर के टीके से पहली मृत्यु की सूचना दी है?
    उत्तर: न्यूजीलैंड
  8. हाल ही में राष्ट्रीय शिक्षा नीति 2020 को लागू करने वाला दूसरा राज्य कौन बना है?
    उत्तर: मध्य प्रदेश
  9. हाल ही में प्रो कबड्डी लीग में सबसे मंहगे बिकने वाले खिलाड़ी कौन बने हैं?
    उत्तर: प्रदीप नरवाल
  10. हाल ही में किसके द्वारा विकसित e-GOPALA एप्लीकेशन का वेब संस्करण लांच किया गया है?
    उत्तर: राष्ट्रीय डेयरी विकास बोर्ड

Daily Current Affairs in English – 1 Sep 2021

  1. Which national week is observed every year across India from 1st to 7th September?
    Answer: National Nutrition Week
  2. In which country has America recently announced the end of its 20-year-old war?
    Answer: Afghanistan
  3. When has the International Day for People of African Origin been celebrated recently?
    Answer: 31st August
  4. Recently Shanti Lal Jain has become the MD & CEO of which bank?
    Answer: Indian Bank
  5. Which IIT is developing a model for e-waste management recently?
    Answer: IIT Madras
  6. Who has been appointed as the independent director of HSBC Asia recently?
    Answer: Rajnish Kumar
  7. Which country has recently reported the first death from Pfizer vaccine?
    Answer: New Zealand
  8. Which state has recently become the second state to implement the National Education Policy 2020?
    Answer: Madhya Pradesh
  9. Who has become the highest selling player in Pro Kabaddi League recently?
    Answer: Pradeep Narwal
  10. Recently the web version of the e-GOPALA application developed by has been launched?
    Answer: National Dairy Development Board

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

2 thoughts on “Daily Current Affairs in Hindi & English – 1 Sep 2021”

Leave a Comment