Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 9 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

 Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 Sep 2021

Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 Sep 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 9 Sep 2021

  1. टोक्यो ओलंपिक में पदक जीतने वाले पहले आईएएस अधिकारी कौन बने हैं?
    उत्तर: सुहास यतीराज
  2. अफगानिस्तान के नए प्रधानमंत्री के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    मोहम्मद हसन अखुंद
  3. 2 साल के ऊपर के बच्चों का टीकाकरण करने वाला विश्व का पहला देश कौन बना है?
    उत्तर: क्यूबा
  4. भारत की पहली तैरती मिसाइल परीक्षण रेंज का नाम क्या रखा गया है?
    उत्तर: INS अन्वेश
  5. के शहर में वायु के सबसे ऊंचे एयर प्यूरीफायर टावर का उद्घाटन किया गया है?
    उत्तर: चंडीगढ़
  6. हाल ही में किस राज्य ने वतन प्रेम योजना शुरू की है?
    उत्तर: गुजरात
  7. हाल ही में कछुआ संरक्षण में किस भारतीय जीवविज्ञानी ने ग्लोबल अवार्ड जीता है?
    उत्तर: शैलेन्द्र सिंह
  8. हाल ही में भारत के पहले कार्यात्मक स्मॉग टावर का उद्घाटन कहाँ हुआ है?
    उत्तर: दिल्ली
  9. हाल ही में किस ई कॉमर्स कंपनी ने किसान स्टोर लांच किया है?
    उत्तर: अमेजन
  10. हाल ही में टेस्ट में सबसे तेज 100 विकेट लेने वाले भारतीय गेंदबाज कौन बने हैं?
    उत्तर: जसप्रीत बुमराह
  11. अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 8 सितंबर

Daily Current Affairs in English – 9 Sep 2021

  1. Who has become the first IAS officer to win a medal in Tokyo Olympics?
    Answer: Suhas Yathiraj
  2. Who has been appointed as the new Prime Minister of Afghanistan?
    Mohd Hasan Akhund
  3. Which country has become the first country in the world to vaccinate children above the age of 2 years?
    Answer: Cuba
  4. What is the name of India’s first floating missile test range?
    Answer: INS Anvesh
  5. The tallest air purifier tower of Vayu has been inaugurated in which city?
    Answer: Chandigarh
  6. Which state has recently launched Watan Prem Yojana?
    Answer: Gujarat
  7. Which Indian biologist has recently won the Global Award in Turtle Conservation?
    Answer: Shailendra Singh
  8. Where has India’s first functional smog tower inaugurated recently?
    Answer: Delhi
  9. Which e-commerce company has recently launched Kisan Store?
    Answer: Amazon
  10. Who has recently become the fastest Indian bowler to take 100 wickets in Tests?
    Answer: Jasprit Bumrah
  11. When is International Literacy Day observed?
    Answer: 8 September

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment