Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Learn Daily Current Affairs in Hindi & English about national and international affairs. All the questions given below are very much important for all the upcoming govt exams, such as Railway, Bank, SSC, UPSC., etc. Please bookmark this page to get daily updates on Current Affairs.

Daily Current Affairs in Hindi – 9 June 2021

  1. विश्व ब्रेन ट्यूमर दिवस प्रतिवर्ष किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर – 8 जून
  2. विश्व बैंक में नए शिक्षा सलाहकार के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर – रंजीत सिंह दिसाले
  3. किस राज्य सरकार ने ‘जहां वोट वहां वैक्सीनेशन’ अभियान की शुरुआत की?
    उत्तर – दिल्ली
  4. विश्व बैंक ने भारत के सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम-एमएसएमई क्षेत्र को बढ़ावा देने के लिए कितने करोड़ डॉलर के सहायता कार्यक्रम को मंजूरी दी है?
    उत्तर – 50 करोड डॉलर
  5. भारत ने ऊर्जा के क्षेत्र में बढ़ावा देने के लिए किस मिशन को लॉन्च किया है?
    उत्तर – इनोवेशन क्लीनटेक एक्सचेंज
  6. अज़रबैजान ग्रैंड प्रिक्स 2021 का मुकाबला किसने जीता है?
    उत्तर – सर्जिओ पेरेज़
  7. नेचर टीटीएल फोटोग्राफर ऑफ द ईयर 2021 से किसे सम्मानित किया गया है
    उत्तर – थॉमस विजयन
  8. अफगानिस्तान क्रिकेट टीम के नए कप्तान कौन बने हैं
    उत्तर – हसमतुल्लाह शहीदी
  9. द स्पिरिचुअल सीईओ पुस्तक लांच हुई है यह पुस्तक किसके द्वारा लिखी गई है?
    उत्तर – एस प्रकाश
  10. हाल ही में बॉमबे स्टॉक एक्सचेंज ने कितने करोड़ पंजीकृत यूजर्स का आंकड़ा पार कर लिया है?
    उत्तर – 7 करोड़

Daily Current Affairs in English – 9 June 2021

  1. World Brain Tumor Day is observed annually on which day?
    Answer – June 8
  2. Who has been appointed as the new Education Advisor in the World Bank?
    Answer – Ranjit Singh Disale
  3. Which state government has launched the ‘Jahan Vote There Vaccination’ campaign?
    Answer – Delhi
  4. World Bank has approved how many million-dollar assistance programs to boost India’s Micro, Small, and Medium Enterprises-MSME sector?
    Answer – $50 million
  5. Which mission has been launched by India to promote the field of energy?
    Answer – Innovation Cleantech Exchange
  6. Who has won the Azerbaijan Grand Prix 2021 match?
    Answer – Sergio Perez
  7. Who has been awarded the Nature TTL Photographer of the Year 2021
    Answer – Thomas Vijayan
  8. Who has become the new captain of the Afghanistan cricket team
    Answer – Hasmatullah Shaheedi
  9. The book The Spiritual CEO has been launched by whom this book has been written?
    Answer – S Prakash
  10. Recently the Bombay Stock Exchange has crossed the mark of how many crores registered users?
    Answer – 7 crores

Leave a Comment