Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 9 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 9 July 2021

  1. देश के नए रेल मंत्री कौन बने हैं?
    उत्तर: अश्विनी वैष्णव
  2. देश के नए शिक्षा मंत्री कौन बने हैं
    उत्तर: धर्मेंद्र प्रधान
  3. भारत के आदित्य मित्तल हाल ही में कितने वर्ष की उम्र में चेस ग्रैंडमास्टर बन गए है?
    उत्तर: 14 वर्ष
  4. हाल ही में गठित किये गए सहकारिता मंत्रालय का प्रभार किसे सौंपा गया है?
    उत्तर: अमित शाह
  5. हाल ही में किस देश ने एकाधिकार विरोधी मामलों में बड़ी इंटरनेट कंपनियों पर जुर्माना लगाया है?
    उत्तर: चीन
  6. किस देश में हाल ही में विश्व के सबसे ऊँचे सैंडकैसल का निर्माण किया गया है?
    उत्तर: डेनमार्क
  7. एरियल हेनरी किस देश के नए प्रधानमंत्री बने हैं
    उत्तर: Haiti
  8. “Eeks” नामक पुस्तक लांच हुई है इस पुस्तक को किसने लिखा है
    उत्तर: आरती मुथन्ना सिंह, ममता नैनी
  9. सरकार ने सहकारी संस्थाओं को मजबूत करने के लिए कौन सा नया मंत्रालय बनाया है?
    उत्तर: सहकारिता मंत्रालय
  10. किस राज्य के पूर्व मुख्यमंत्री वीरभद्र सिंह का कोविड-19 के कारण निधन हो गया है?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश

Daily Current Affairs in English – 9 July 2021

  1. Who has become the new Railway Minister of the country?
    Answer: Ashwini Vaishnav
  2. Who has become the new education minister of the country
    Answer: Dharmendra Pradhan
  3. At what age did Aditya Mittal of India become the Chess Grandmaster recently?
    Answer: 14 years
  4. Who has been entrusted with the charge of the recently constituted Ministry of Cooperation?
    Answer: Amit Shah
  5. Which country has recently fined big internet companies in anti-monopoly cases?
    Answer: China
  6. In which country the world’s tallest sandcastle has been built recently?
    Answer: Denmark
  7. Ariel Henry has become the new Prime Minister of which country?
    Answer: Haiti
  8. A book named “Eeks” has been launched, who has written this book?
    Answer: Aarti Muthanna Singh, Mamta Naini
  9. Which new ministry has been created by the government to strengthen cooperatives?
    Answer: Ministry of Cooperation
  10. Which state’s former Chief Minister Virbhadra Singh has passed away due to COVID-19?
    Answer: Himachal Pradesh

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment