Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 9 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 9 Aug 2021

  1. टोक्यो ओलंपिक 2020 में भाला फेंक स्पर्धा में नीरज चोपड़ा ने कौन सा पदक जीता है?
    उत्तर: स्वर्ण पदक
  2. भारत के पहले हार्ट फेलियर बायो बैंक का उद्घाटन किस राज्य में हुआ है
    उत्तर: केरल
  3. राष्ट्रीय महिला आयोग की अध्यक्ष कौन बनी है?
    उत्तर: रेखा शर्मा
  4. किस मंत्रालय के तत्वावधान में रक्षा साइबर एजेंसी की स्थापना को मंजूरी दे दी गयी है?
    उत्तर: रक्षा मंत्रालय
  5. हाल ही में भारत में किस कंपनी की एकल-खुराक COVID-19 को मंजूरी दे दी गयी है?
    उत्तर: जॉनसन एंड जॉनसन
  6. किस IIT संस्थान ने ई-रिक्शा के लिए भारत की पहली स्वदेशी मोटर को विकसित किया है?
    उत्तर: IIT मद्रास
  7. राम सुभाग सिंह को किस राज्य का मुख्य सचिव नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  8. भारतीय रिजर्व बैंक ने रेपो रेट और रिवर्स रेपो रेट को कितने प्रतिशत पर बरकरार रखा है?
    उत्तर: 4% और 3.5%
  9. 9 अगस्त को पूरे भारत में इनमे से कौन सा क्रांति दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: अगस्त क्रांति दिवस
  10. 9 अगस्त को पूरे विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व आदिवासी दिवस

Daily Current Affairs in English – 9 Aug 2021

  1. Which medal has Neeraj Chopra won in the javelin throw event at the Tokyo Olympics 2020?
    Answer: Gold Medal
  2. In which state India’s first Heart Failure Bio Bank has been inaugurated?
    Answer: Kerala
  3. Who has become the chairperson of National Commission for Women?
    Answer: Rekha Sharma
  4. The establishment of Defense Cyber ​​Agency has been approved under the aegis of which ministry?
    Answer: Ministry of Defense
  5. Which company’s single-dose COVID-19 has been approved in India recently?
    Answer: Johnson & Johnson
  6. Which IIT institute has developed India’s first indigenous motor for e-rickshaw?
    Answer: IIT Madras
  7. Ram Subhag Singh has been appointed as the Chief Secretary of which state?
    Answer: Himachal Pradesh
  8. At what percentage has the Reserve Bank of India retained the Repo Rate and Reverse Repo Rate?
    Answer: 4% and 3.5%
  9. Which of these Revolution Days is celebrated all over India on 9th August?
    Answer: August Revolution Day
  10. Which day is celebrated all over the world on 9th August?
    Answer: World Tribal Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment