Daily Current Affairs in Hindi & English – 8 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 8 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 8 Sep 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 8 Sep 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 8 Sep 2021

  1. बिटकॉइन को राष्ट्रीय मुद्रा बनाने वाला पहला देश कौन बना है?
    उत्तर: अलसल्वाडोर
  2. अमेजन ने निर्यात को बढ़ावा देने के लिए किस राज्य सरकार के साथ समझौता किया है?
    उत्तर: गुजरात
  3. हाल ही में 7 सितंबर को किस देश ने स्वतंत्रता दिवस मनाया है?
    उत्तर: ब्राजील
  4. इक्विटास बैंक ने हाल ही में किसे अपना ब्रांड अम्बेसडर बनाया है?
    उत्तर: स्मृति मंधाना, रानी रामपाल
  5. भारत का पहला ‘डुगोंग संरक्षण रिजर्व’ कहाँ स्थापित होगा?
    उत्तर: तमिलनाडु
  6. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने हाल ही में गो टू हिल्स 2.0 आउटरीच अभियान शुरू किया है?
    उत्तर: मणिपुर
  7. हाल ही में सरकार के डिजिटल स्कोर कार्ड में कौनसा बैंक सबसे ऊपर रहा है?
    उत्तर: BOB
  8. हाल ही में भारत का पहला जैव ईंट आधारित भवन कहाँ शुरू हुआ है?
    उत्तर: IIT हैदराबाद
  9. किस राज्य सरकार ने बिजनेस ब्लास्टर कार्यक्रम शुरू किया है?
    उत्तर: दिल्ली राज्य सरकार
  10. ‘इंटरनेशनल डे ऑफ़ क्लीन एयर फॉर ब्लू स्काईज’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 7 सितंबर

Daily Current Affairs in English – 8 Sep 2021

  1. Which has become the first country to make bitcoin the national currency?
    Answer: El Salvador
  2. Amazon has tied up with which state government to promote exports?
    Answer: Gujarat
  3. Which country has recently celebrated Independence Day on 7th September?
    Answer: Brazil
  4. Who has recently been appointed as its brand ambassador by Equitas Bank?
    Answer: Smriti Mandhana, Rani Rampal
  5. Where will India’s first ‘Dugong Conservation Reserve’ be set up?
    Answer: Tamil Nadu
  6. The Chief Minister of which state has recently launched Go to Hills 2.0 outreach campaign?
    Answer: Manipur
  7. Which bank has topped the government’s digital score card recently?
    Answer: BOB
  8. Where has India’s first bio-brick based building started recently?
    Answer: IIT Hyderabad
  9. Which state government has launched the Business Blaster program?
    Answer: Delhi State Government
  10. When is the ‘International Day of Clean Air for Blue Skies’ observed?
    Answer: 7 September

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment