Daily Current Affairs in Hindi & English – 8 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Must check all the latest updates on Current Affairs in both Hindi and English language. Very important questions for all Govt. Job Aspirants. Bookmark our page for daily updates on Gk and Current Affairs.

Daily Current Affairs in Hindi – 8 June 20121

  1. 8 जून को विश्व भर में कौनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर – विश्व महासागर दिवस
  2. एनएचपीसी लिमिटेड ने हाल ही में कितने मेगावाट की रतले पनबिजली परियोजना के लिए “रतले हाइड्रो इलेक्ट्रिक पावर कॉरपोरेशन लिमिटेड” का गठन किया है?
    उत्तर – 850 मेगा वाट
  3. द टाइम्स द्वारा जारी 2020 के 50 मोस्ट डिजायरेबल मैन लिस्ट में कौन पहले स्थान पर शामिल रहा?
    उत्तर – सुशांत सिंह राजपूत
  4. प्रथम विश्वयुद्ध के दौरान फ्रांस के लिए लड़ने वाले सेनेगल के दो सैनिकों की कहानी के लिए डेविड Diyop को किस पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर – अंतरराष्ट्रीय बुकर पुरस्कार
  5. हाल ही में प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने देश में कितने वर्ष से अधिक उम्र के नागरिकों के लिए मुफ्त वैक्सीन मुहैया कराने की घोषणा की है?
    उत्तर – 18 वर्ष
  6. भारत की कौन सी ट्रांसजेंडर इंटरनेशनल ब्यूटी क्वीन नाज जोशी ने हाल ही में इंप्रेस अर्थ 2021-22 का खिताब जीता है?
    उत्तर – पहली
  7. पीएम नरेंद्र मोदी ने हाल ही में किस योजना के तहत 80 करोड़ गरीब लोगों को दिवाली तक मुफ्त राशन देने की घोषणा की है?
    उत्तर – प्रधानमंत्री गरीब कल्याण योजना
  8. किस देश ने हाल ही में 3 से 17 साल तक की उम्र के बच्चों के लिए Sinovak बायोटेक की वैक्सीन के इस्तेमाल की मंजूरी दे दी है?
    उत्तर – चीन
  9. किस देश ने हाल ही में भारतीय वैक्सीन ‘कोवाक्सिन’ के आयात को मंज़ूरी दे दी है
    उत्तर – ब्राज़ील
  10. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने पुणे में विश्व पर्यावरण दिवस के अवसर पर किस प्रोजेक्ट को लांच किया है?
    उत्तर E-100 पायलट प्रोजेक्ट

Daily Current Affairs in English – 8 June 2021

  1. Which day is celebrated across the world on 8th June?
    Answer – World Ocean Day
  2. NHPC Limited has recently formed “Ratale Hydro-Electric Power Corporation Limited” for how many MW Ratle Hydroelectric Project?
    Answer – 850 MW
  3. Who ranked first in the 50 Most Desirable Man list of 2020 released by The Times?
    Answer – Sushant Singh Rajput
  4. David Diop has been awarded with which award for the story of two Senegalese soldiers who fought for France during World War I?
    Answer – International Booker Prize
  5. Recently, Prime Minister Narendra Modi has announced to provide free vaccines for citizens above how many years of age in the country?
    Answer – 18 years
  6. Which transgender international beauty queen of India Naaz Joshi has recently won the title of Impress Earth 2021-22?
    Answer – first
  7. Under which scheme has PM Narendra Modi recently announced to give free ration to 80 crore poor people till Diwali?
    Answer – Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana
  8. Which country has recently approved the use of Sinovac Biotech’s vaccine for children in the age group of 3 to 17 years?
    Answer – China
  9. Which country has recently approved the import of the Indian vaccine ‘Covaxin’?
    Answer – Brazil
  10. Which project has been launched by Prime Minister Narendra Modi on the occasion of World Environment Day in Pune?
    Answer: E-100 Pilot Project

Leave a Comment