Daily Current Affairs in Hindi & English – 8 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 8 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 8 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 8 Aug 2021

  1. दिल्ली के मुख्यमंत्री अरविंद केजरीवाल ने हाल ही में किस नए प्लेटफॉर्म को लॉन्च किया है?
    उत्तर: Delhi@2047
  2. इटली की लग्जरी ब्रांड बलगैरी (Bvlgari) ने किस अभिनेत्री को वैश्विक ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?
    उत्तर: प्रियंका चोपड़ा
  3. 100 प्रतिशत कोविड-19 टीकाकरण करने वाला देश का पहला शहर जो बन गया है?
    उत्तर: भुवनेश्वर
  4. फूड डिलीवरी प्लेटफॉर्म स्विगी ने किस शहर में फ़ूड डिलीवरी के लिए इलेक्ट्रिक-साइकिल लांच करने की घोषणा की है?
    उत्तर: हैदराबाद
  5. हाल ही में किस राज्य सरकार ने महिलाओं और बच्चों के लिए पोषण कार्यक्रम लांच किया है?
    उत्तर: राजस्थान सरकार
  6. हाल ही में जिस देश के रत्नापुरा में दुनिया का सबसे बड़ा नीलम (एक कीमती रत्न) मिला है?
    उत्तर: श्रीलंका
  7. किस कोर्ट ने तमिलनाडु सरकार द्वारा रमी एवं पोकर जैसे ऑनलाइन गेम्स पर प्रतिबन्ध लगाने वाले कानून को रद्द कर दिया है?
    उत्तर: मद्रास उच्च न्यायालय
  8. हाल ही में विश्वविद्यालय अनुदान आयोग (यूजीसी) ने देश के कितने विश्वविद्यालयों को फर्जी की श्रेणी में डाल दिया है?
    उत्तर: 24
  9. 8 अगस्त को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: अंतरराष्ट्रीय बिल्ली दिवस
  10. 7 अगस्त को कौनसा दिवस मनाया गया है?
    उत्तर: 7वां राष्ट्रीय हथकरघा दिवस

Daily Current Affairs in English – 8 Aug 2021

  1. Which new platform has been recently launched by Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal?
    Answer: Delhi@2047
  2. Which actress has been appointed as the global brand ambassador by Italian luxury brand Bvlgari?
    Answer: Priyanka Chopra
  3. Which has become the first city in the country to have 100% Kovid-19 vaccination?
    Answer: Bhubaneshwar
  4. Food delivery platform Swiggy has announced the launch of electric-cycle for food delivery in which city?
    Answer: Hyderabad
  5. Which state government has recently launched nutrition program for women and children?
    Answer: Government of Rajasthan
  6. Recently in which country the world’s largest sapphire (a precious gem) has been found in Ratnapura?
    Answer: Sri Lanka
  7. Which court has struck down a law banning online games like rummy and poker by the Tamil Nadu government?
    Answer: Madras High Court
  8. Recently, the University Grants Commission (UGC) has put how many universities in the country in the category of fake?
    Answer: 24
  9. Which day is celebrated all over the world on 8th August?
    Answer: International Cat Day
  10. Which day is celebrated on 7th August?
    Answer: 7th National Handloom Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment