Daily Current Affairs in Hindi & English – 7 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

Must go through the latest and important daily current affairs are given below. All the questions listed below are very much important for all govt job examinations – Railway, Bank, SSC, and UPSC.

daily current affairs in hindi and english 7 june 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 7 June 2021

  1. भारत के राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार ने हाल ही में किस भारतीय तटरक्षक जहाज को संचालित किया, जो 105 मीटर अपतटीय गश्ती जहाजों की श्रृंखला में तीसरा है?
    उत्तर – सजग
  2. विद्युत मंत्रालय की किस विद्युत कंपनी ने हाल ही में कन्वर्जेस एनर्जी सर्विसेज लिमिटेड के साथ e-mobility समझौतों पर हस्ताक्षर किए हैं?
    उत्तर – एनएचपीसी लिमिटेड
  3. किस विभाग ने हाल ही में अपना नया एक लाइन क्वार्टर लॉन्च किया है?
    उत्तर – आयकर विभाग
  4. हाल ही में किसने भारत के बुजुर्गों के लिए एसएजीई कार्यक्रम और एसएजीई पोर्टल लॉन्च किया है?
    उत्तर – थावरचंद गहलोत
  5. किस देश में बर्ड फ्लू का एच10एन3 (H10N3) स्ट्रेन से संक्रमित पहले शख्स का मामला सामने आया है?
    उत्तर – चीन
  6. यूनाइटेड नेशंस के 193 देशों के द्वारा अपनाए गए 17 सस्टेनेबल डेवलपमेंट गोल्स की ताजा रैंक में भारत कौन से स्थान पर रहा है?
    उत्तर – 117वे स्थान पर
  7. किस देश की सरकार ने कहा कि अब देश के प्रत्येक दंपत्ति को दो नहीं बल्कि तीन बच्चों को जन्म देने की अनुमति है?
    उत्तर – चीनी सरकार
  8. सुप्रीम कोर्ट के किस रिटायर्ड जस्टिस ने राष्ट्रीय मानवाधिकार आयोग (एनएचआरसी) के नए अध्यक्ष के रूप में पदभार संभाल लिया है?
    उत्तर – अरुण कुमार मिश्रा
  9. किस भारतीय सेना का सबसे पुराना हाइड्रोग्राफिक सर्वेक्षण जहाज INS Sandhayak (J18) कार्य मुक्त कर दिया गया है?
    उत्तर – भारतीय नौसेना
  10. किस देश के पूर्व प्रधानमंत्री अनिरुद्ध जगन्नाथ का 91 साल की उम्र में 03 जून 2021 को निधन हो गया है?
    उत्तर – मॉरीशस

Daily Current Affairs in English- 7 June 2021

  1. India’s National Security Advisor recently commissioned which Indian Coast Guard ship, which is the third in the series of 105-meter offshore patrol vessels?
    Answer – SAJAG
  2. Which power company of the Ministry of Power has recently signed e-mobility agreements with Convergence Energy Services Limited?
    Answer – NHPC Limited
  3. Which department has recently launched its new A Line Quarter?
    Answer – Income Tax Department
  4. Who has recently launched the SAGE program and SAGE portal for India’s elders?
    Answer – Thaawarchand Gehlot
  5. In which country has the first person infected with the H10N3 strain of bird flu been reported?
    Answer – China
  6. What is the rank of India in the latest rank of 17 Sustainable Development Goals adopted by 193 countries of the United Nations?
    Answer – 117th place
  7. Which country’s government said that now every couple in the country is allowed to give birth to three children, not two?
    Answer – The Chinese government
  8. Which retired Supreme Court Justice has taken over as the new Chairman of the National Human Rights Commission (NHRC)?
    Answer – Arun Kumar Mishra
  9. Which Indian Army’s oldest hydrographic survey ship INS Sandhayak (J18) has been decommissioned?
    Answer – Indian Navy
  10. Which country’s former Prime Minister Aniruddha Jugnauth has passed away at the age of 91 on 03 June 2021?
    Answer – Mauritius

Leave a Comment