Daily Current Affairs in Hindi & English – 7 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 7 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 7 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 7 Aug 2021

  1. भारत के किस केंद्र शासित प्रदेश में मालदीव शैली के वाटर विला स्थापित किये जाने के घोषणा की गयी है?
    उत्तर: लक्षद्वीप
  2. हाल ही में दिल्ली सरकार ने विधायकों के वेतन में कितने प्रतिशत की बढ़ोतरी के प्रस्ताव को मंजूरी दी है?
    उत्तर: 66 प्रतिशत
  3. मोटोजीपी इंडिया कंपनी के नए ब्रांड एंबेसडर कौन बने हैं?
    उत्तर: जॉन अब्राहम
  4. आईआईटी रुड़की ने किस राज्य के लिए भूकंप पूर्व चेतावनी (EEW) मोबाइल ऐप लॉन्च किया है?
    उत्तर: उत्तराखंड
  5. रवि कुमार दहिया ने टोकियोओलंपिक में कौन सा पदक जीता है?
    उत्तर: रजत पदक
  6. राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार का नया नाम किसके नाम पर रखा जाएगा?
    उत्तर: मेजर ध्यानचंद
  7. भारतीय प्राणी सर्वेक्षण की पहली महिला निदेशक कौन बनी है?
    उत्तर: धृति बनर्जी
  8. 6 अगस्त 2021 को जापान के हिरोशिमा पर परमाणु हमले के 76 वर्ष हो गए, इस हमले में गिराए हुए परमाणु बम का नाम क्या था?
    उत्तर: लिटिल ब्वॉय
  9. तमिलनाडु के किस मंदिर में तमिल अर्चना योजना का शुभारंभ हुआ है?
    उत्तर: कपालेश्वर मंदिर
  10. सिंधु केंद्रीय विश्वविद्यालय का निर्माण कहां किया जाने वाला है?
    उत्तर: लद्दाख

Daily Current Affairs in English – 7 Aug 2021

  1. In which Union Territory of India has it been announced to set up Maldive style water villas?
    Answer: Lakshadweep
  2. Recently, the Delhi government has approved the proposal of increasing the salary of MLAs by what percentage?
    Answer: 66 percent
  3. Who has become the new brand ambassador of MotoGP India company?
    Answer: John Abraham
  4. IIT Roorkee has launched Earthquake Early Warning (EEW) mobile app for which state?
    Answer: Uttarakhand
  5. Which medal has Ravi Kumar Dahiya won in Tokyo Olympics?
    Answer: Silver Medal
  6. After whom will the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award be renamed?
    Answer: Major Dhyan Chand
  7. Who has become the first woman director of Zoological Survey of India?
    Answer: Dhriti Banerjee
  8. On 6 August 2021, 76 years of the atomic attack on Hiroshima, Japan, what was the name of the atomic bomb dropped in this attack?
    Answer: Little Boy
  9. In which temple of Tamil Nadu Tamil Archana Scheme has been launched?
    Answer: Kapaleshwar Temple
  10. Where is the Indus Central University going to be built?
    Answer: Ladakh

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment