Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 6 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 Sep 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 Sep 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 6 Sep 2021

  1. हाल ही में किस राज्य सरकार ने ‘आत्मनिर्भर कृषि योजना’ शुरू की है?
    उत्तर: अरुणाचल प्रदेश राज्य सरकार
  2. किस राज्य सरकार ने हाल ही में ‘योद्धा बनें’ अभियान शुरू किया है?
    उत्तर: केरल राज्य सरकार
  3. आयुष मंत्री सर्वानंद सोनोवाल ने हाल ही में योग से संबंधित कौनसा मोबाइल एप लांच किया है?
    उत्तर: योग ब्रेक
  4. एशियन जूनियर बॉक्सिंग चैंपियनशिप 2021 का आयोजन किस देश द्वारा किया गया है?
    उत्तर: संयुक्त अरब अमीरात (UAE)
  5. टोक्यो पैरालंपिक 2020 में प्रमोद भगत ने बैडमिंटन खेल में कौन सा पदक जीता है?
    उत्तर: स्वर्ण पदक
  6. “Know Your Rights and Claim Them” नामक पुस्तक किसने लिखी है
    उत्तर: एंजेलिना जोली
  7. हाल ही में ‘आयुष आपके द्वार अभियान’ किसने शुरू किया है?
    उत्तर: सर्बानंद सोनोवाल
  8. हाल ही में वन हार्नड राइनो को किस कंपनी का ब्रांड शुभंकर बनाया गया है?
    उत्तर: IOCL
  9. हाल ही में किस पेमेंट प्लेटफ़ॉर्म ने #FollowPaymentDistancing अभियान शुरू किया है?
    उत्तर: Rupay
  10. राष्ट्रीय शिक्षक दिवस 2021 कब मनाया गया है?
    उत्तर: 5 सितंबर

Daily Current Affairs in English – 6 Sep 2021

  1. Which state government has recently launched ‘Atmanirbhar Krishi Yojana’?
    Answer: Arunachal Pradesh State Government
  2. Which state government has recently launched ‘Be a Warrior’ campaign?
    Answer: Kerala State Government
  3. AYUSH Minister Sarbananda Sonowal has recently launched which mobile app related to Yoga?
    Answer: Yoga break
  4. Which country has organized the Asian Junior Boxing Championship 2021?
    Answer: United Arab Emirates (UAE)
  5. Which medal has Pramod Bhagat won in the Badminton sport at the Tokyo Paralympics 2020?
    Answer: Gold Medal
  6. Who has written the book “Know Your Rights and Claim Them”
    Answer: Angelina Jolie
  7. Who has recently started ‘AYUSH Aapke Dwar Abhiyan’?
    Answer: Sarbananda Sonowal
  8. Recently One Horned Rhino has been made the brand mascot of which company?
    Answer: IOCL
  9. Which payment platform has recently launched the #FollowPaymentDistancing campaign?
    Answer: Rupay
  10. When is National Teacher’s Day 2021 celebrated?
    Answer: 5 September

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment