Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 6 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 6 July 2021

  1. हाल ही में किस देश द्वारा ‘Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code’ की घोषणा की गई है?
    उत्तर: भारत
  2. भारत की पहली केंद्रीय औषधि प्रयोगशाला (Central Drug Laboratory) किस राज्य में स्थापित की गई थी?
    उत्तर: हिमाचल प्रदेश
  3. किसने हाल ही में भारत में सैटेलाइट टीवी कक्षाओं को लागू करने की मंजूरी दी है?
    उत्तर: इसरो
  4. मोस्ट इनोवेटिव इन्वेस्टमेंट प्रमोशन एजेंसी 2021 का पुरस्कार हाल ही में किस एजेंसी ने जीता है?
    उत्तर: इन्वेस्ट इंडिया
  5. टोक्यो ओलंपिक के उद्घाटन समारोह में भारतीय दल के ध्वजवाहक कौन होंगे?
    उत्तर: एम.सी. मैरी कॉम (मुक्केबाजी), मनप्रीत सिंह (हॉकी)
  6. हाल ही में किस फार्मूला-1 ड्राइवर ने ऑस्ट्रेलियन ग्रां प्री एफ-1 रेस जीत ली है?
    उत्तर: मैक्स वेरस्टैपेन
  7. किस भारतीय महिला क्रिकेटर ने अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट के सभी प्रारूपों को मिलाकर सबसे ज्यादा रन बनाने वाली दुनिया की पहली खिलाड़ी बन गयी हैं?
    उत्तर: मिताली राज
  8. केंद्र सरकार ने भारतीय जीवन बीमा निगम (एलआईसी) के चेयरमैन की सेवानिवृत्ति उम्र को 60 से बढ़ाकर निम्न में से कितने वर्ष कर दी है?
    उत्तर: 62 वर्ष
  9. अंतर्राष्ट्रीय सहकारिता दिवस किस दिन मनाया जाता है?
    उत्तर: जुलाई के पहले शनिवार
  10. भारतीय पहलवान सुमित मलिक पर डोपिंग के लिए कितने साल का प्रतिबंध लगाया गया है?
    उत्तर: 2 साल

Daily Current Affairs in English – 6 July 2021

  1. Recently which country has announced the ‘Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code’?
    Ans: India
  2. In which state was India’s first Central Drug Laboratory established?
    Answer: Himachal Pradesh
  3. Who has recently approved the implementation of satellite TV classes in India?
    Answer: ISRO
  4. Which agency has recently won the Most Innovative Investment Promotion Agency 2021 award?
    Answer: Invest India
  5. Who will be the flag bearer of the Indian contingent at the opening ceremony of Tokyo Olympics?
    Answer: MC Mary Kom (Boxing), Manpreet Singh (Hockey)
  6. Which Formula 1 driver has won the Australian Grand Prix F1 race recently?
    Answer: Max Verstappen
  7. Which Indian woman cricketer has become the first player in the world to score the most runs in all formats of international cricket?
    Answer: Mithali Raj
  8. The Central Government has increased the retirement age of the Chairman of Life Insurance Corporation of India (LIC) from 60 to how many years?
    Answer: 62 years
  9. International Cooperative Day is observed on which day?
    Answer: First Saturday of July
  10. Indian wrestler Sumit Malik has been banned for how many years for doping?
    Answer: 2 years

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment