Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 6 Aug 2021

  1. श्री राम जन्मभूमि तीर्थ क्षेत्र ट्रस्ट द्वारा कब से भक्तों को राम मंदिर में आराध्य रामलला के दर्शन करने की अनुमति दे दी गई है?
    उत्तर: दिसम्बर 2023
  2. किस संगठन ने पूर्वी लद्दाख में विश्व के सबसे ऊंचे स्थान पर वाहन चलने योग्य सड़क का निर्माण किया है?
    उत्तर: सीमा सड़क संगठन
  3. भारत के कौन से स्वदेशी एयरक्राफ्ट ने हाल ही में अपना पहला समुद्र परीक्षण किया है?
    उत्तर:विक्रांत
  4. भारतीय पुरुष हॉकी टीम ने हाल ही में इतिहास रचते हुए कितने वर्ष बाद ओलंपिक में मेडल जीता है?
    उत्तर: 41 वर्ष
  5. भारतीय पुरुष हॉकी टीम ने टोक्यो ओलंपिक 2020 में कौन सा मेडल जीता है?
    उत्तर: कांस्य पदक
  6. किस राज्य की पुलिस ने 100% अंकों के साथ क्राइम एंड क्रिमिनल ट्रैकिंग नेटवर्क सिस्टम के तहत भारत में पहला स्थान प्राप्त किया है?
    उत्तर: हरियाणा
  7. काजीगुंड और बनिहाल के बीच 8.5 Km टनल को यातायात परीक्षण के लिए खोला गया है यह टनल कहां पर स्थित है?
    उत्तर: जम्मू कश्मीर
  8. ‘Orienting: An Indian in Japan’ नामक पुस्तक लांच हुई है यह पुस्तक किसने लिखी है?
    उत्तर: पल्लवी अय्यर
  9. महाराष्ट्र के नए लोकायुक्त के रूप में किसे नियुक्त किया गया है
    उत्तर: वी एम कनाडे
  10. टोक्यो पैरालंपिक के थीम सॉन्ग ‘कर दे कमाल तू’ को किस ने लांच किया है
    उत्तर: अनुराग सिंह ठाकुर

Daily Current Affairs in English – 6 Aug 2021

  1. Since when has the Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust allowed the devotees to have darshan of the adorable Ramlala in the Ram temple?
    Answer: December 2023
  2. Which organization has built world’s highest vehicular road in Eastern Ladakh?
    Answer: Border Roads Organization
  3. Which indigenous aircraft of India has recently conducted its first sea test?
    Answer: Vikrant
  4. Indian men’s hockey team recently created history, after how many years has won a medal in the Olympics?
    Answer: 41 Years
  5. Which medal has been won by Indian men’s hockey team in Tokyo Olympics 2020?
    Answer: Bronze Medal
  6. Which state’s police has secured first rank in India under Crime and Criminal Tracking Network System with 100% marks?
    Answer: Haryana
  7. 8.5 Km tunnel between Qazigund and Banihal has been opened for traffic testing Where is this tunnel located?
    Answer: Jammu and Kashmir
  8. Who has written the book ‘Orienting: An Indian in Japan’ has been launched?
    Answer: Pallavi Iyer
  9. Who has been appointed as the new Lokayukta of Maharashtra
    Answer: V M Canada
  10. Who has launched the theme song of Tokyo Paralympics ‘Kar De Kamal Tu’?
    Answer: Anurag Singh Thakur

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

3 thoughts on “Daily Current Affairs in Hindi & English – 6 Aug 2021”

Leave a Comment