Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 Sep 2021 | Crack Sarkari Job

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. Read today’s 5 Sep 2021 current affairs in both Hindi and English. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 Sep 2021 | Crack Sarkari Job
Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 Sep 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 5 Sep 2021

  1. हाल ही में किस हाईकोर्ट ने केंद्र को गाय को राष्ट्रीय पशु घोषित करने को कहा है?
    उत्तर: इलाहाबाद हाईकोर्ट
  2. इंस्टाग्राम पर 150 मिलियन फॉलोअर्स के साथ पहले एशियाई सेलिव्रिटी कौन बने हैं?
    उत्तर: विराट कोहली
  3. विश्व का सबसे बड़ा ‘फ्लोटिंग सोलर पार्क’ कहाँ बन रहा है?
    उत्तर: ओम्कारेश्वर
  4. अंतर्राष्ट्रीय जलवायु शिखर सम्मेलन 2020-21 की मेजबानी कौन करेगा?
    उत्तर: भारत
  5. हाल ही में दुनियां का तीसरा सबसे बड़ा स्टार्टअप इकोसिस्टम कौन बना है?
    उत्तर: भारत
  6. हाल ही में LIC ने किस बैंक में 4% हिस्सेदारी खरीदी है?
    उत्तर: बैंक ऑफ़ इंडिया
  7. हाल ही में किस राज्य सरकार ने राजीव गांधी के नाम पर ‘साइंस सिटी’ स्थापित करने की घोषणा की है ?
    उत्तर: महाराष्ट्र राज्य सरकार
  8. किस राज्य सरकार ने हाल ही में OBC के लिए 27% आरक्षण को मंजूरी दी है?
    उत्तर: मध्य प्रदेश
  9. हाल ही में किस राज्य सरकार ने ILGMS नामक पोर्टल लांच किया है?
    उत्तर: केरल राज्य सरकार
  10. अंतर्राष्ट्रीय गिद्ध जागरूकता दिवस’ कब मनाया गया है?
    उत्तर: 4 सितंबर

Daily Current Affairs in English – 5 Sep 2021

  1. Which High Court has recently asked the Center to declare the cow as the national animal?
    Answer: Allahabad High Court
  2. Who has become the first Asian celebrity with 150 million followers on Instagram?
    Answer: Virat Kohli
  3. Where is the world’s largest floating solar park being built?
    Answer: Omkareshwar
  4. Who will host the International Climate Summit 2020-21?
    North India
  5. Who has recently become the third largest startup ecosystem in the world?
    North India
  6. Recently LIC has bought 4% stake in which bank?
    Answer: Bank of India
  7. Which state government has recently announced to set up ‘Science City’ after Rajiv Gandhi?
    Answer: Maharashtra State Government
  8. Which state government has recently approved 27% reservation for OBC?
    Answer: Madhya Pradesh
  9. Which state government has recently launched a portal named ILGMS?
    Answer: Kerala State Government
  10. When is ‘International Vulture Awareness Day’ observed?
    Answer: 4th September

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment