Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 5 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 5 July 2021

  1. कल्पना चावला के बाद अंतरिक्ष में उड़ान भरने वाली भारतीय मूल की दूसरी महिला कौन बनी है?
    उत्तर: सिरीशा बंदला
  2. उत्तर प्रदेश के झांसी रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर क्या कर दिया गया है?
    उत्तर: रानी लक्ष्मीबाई
  3. हाल ही में किस देश के न्याय विभाग ने जुलाई 2021 में संघीय स्तर पर मृत्युदंड पर रोक लगा दी है?
    उत्तर: अमेरिका
  4. हाल ही में उत्तराखंड के मुख्यमंत्री कौन बने हैं?
    उत्तर: पुष्कर सिंह धामी
  5. हाल ही में भारतीय निःशुल्क टेलीमेडिसिन सेवा “ई – संजीवनी” ने कितने लाख परामर्श पूरे कर लिए है?
    उत्तर: 70 लाख
  6. प्रोजेक्ट BOLD हाल ही में भारत के किस राज्य से शुरू किया गया था?
    उत्तर: राजस्थान
  7. हाल ही में 3 जुलाई, 2021 को मनाए गए अंतर्राष्ट्रीय सहकारिता दिवस की थीम क्या थी?
    उत्तर: Rebuild better together
  8. अल्जीरिया देश के नए प्रधानमंत्री कौन बने हैं?
    उत्तर: अयमन बेनबदर्रहमान
  9. अंतरराष्ट्रीय प्लास्टिक बैग मुक्त दिवस कब मनाया गया है?
    उत्तर: 3 जुलाई
  10. व्हिस्की ब्रांड “जॉनी वाकर” के नए ग्लोबल ब्रांड एंबेसडर कौन बने हैं?
    उत्तर: टीम फिलिप्स जोहानसन

Daily Current Affairs in English – 5 July 2021

  1. Who has become the second woman of Indian origin after Kalpana Chawla to fly in space?
    Answer: Sirisha Bandla
  2. The name of Jhansi railway station in Uttar Pradesh has been changed to what?
    Answer: Rani Laxmibai
  3. Which country’s Justice Department has recently banned the death penalty at the federal level in July 2021?
    Answer: America
  4. Who has become the Chief Minister of Uttarakhand recently?
    Answer: Pushkar Singh Dhami
  5. How many lakh consultations have been completed by the Indian free telemedicine service “E-Sanjivani” recently?
    Answer: 70 lakhs
  6. Project BOLD was recently started from which state of India?
    Answer: Rajasthan
  7. What was the theme of the International Day of Co-operatives observed recently on July 3, 2021?
    Answer: Rebuild better together
  8. Who has become the new Prime Minister of Algeria?
    Answer: Ayman Benbadar Rahman
  9. When is International Plastic Bag Free Day observed?
    Answer: July 3
  10. Who has become the new global brand ambassador of whiskey brand “Johnny Walker”?
    Answer: Tim Phillips Johansson

We hope you found this article helpful. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment