Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 5 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 5 Aug 2021

  1. टोक्यो ओलंपिक 2020 में भारतीय महिला बॉक्सर लवलीना बोरगोहेन ने कितने किग्रा वर्ग में ब्रोंज मेडल जीता है?
    उत्तर: 69 किग्रा वर्ग
  2. हाल ही में ओलंपिक में हैट्रिक लगाने वाली भारत की पहली महिला हॉकी खिलाड़ी कौन बनी है ?
    उत्तर: वंदना कटारिया
  3. हाल ही में न्यायमूर्ति वीएम कनाडे को किस राज्य का लोकायुक्त नियुक्त किया गया है ?
    उत्तर: महाराष्ट्र
  4. किस राज्य सरकार ने हाल ही में दिव्यांगों के लिए सहजीवम परियोजना लॉन्च की है ?
    उत्तर: केरल
  5. हाल ही में किस राज्य ने सरकारी स्कूलों के छात्रों को व्यवसायिक पाठ्यक्रमों में 7.5 प्रतिशत आरक्षण देने का निर्णय लिया है ?
    उत्तर: तमिलनाडु
  6. हाल ही में जारी Q.S बेस्ट स्टूडेंट सीटीज रैंकिंग में कौन से शीर्ष स्थान पर है ?
    उत्तर: लंदन
  7. हाल ही में भूकंप अलर्ट ऐप लॉन्च करने वाला भारत का पहला राज्य कौन बना है ?
    उत्तर: उत्तराखंड
  8. हाल ही में पेरू देश के नए PM कौन बने हैं ?
    उत्तर: गुइडो बेलिडो
  9. हाल ही में किस देश को दुनिया का सबसे बड़ा तारा ‘नीलम समूह’ मिला है ?
    उत्तर: श्रीलंका
  10. हाल ही में K2 पर चढ़ने वाले सबसे कम उम्र के पर्वतारोही कौन बन गए हैं
    उत्तर: शहरोज काशिफ

Daily Current Affairs in English – 5 Aug 2021

  1. Indian woman boxer Lovlina Borgohain has won bronze medal in how many kg category in Tokyo Olympics 2020?
    Answer: 69kg category
  2. Recently who has become the first female hockey player from India to score a hat-trick in Olympics?
    Answer: Vandana Kataria
  3. Recently Justice VM Kanade has been appointed as Lokayukta of which state?
    Answer: Maharashtra
  4. Which state government has recently launched the Sahjeevam project for the differently-abled?
    Answer: Kerala
  5. Which state has recently decided to give 7.5 percent reservation to the students of government schools in vocational courses?
    Answer: Tamil Nadu
  6. Who has topped the recently released Q.S Best Student Cities Ranking?
    Answer: London
  7. Recently who has become the first state in India to launch Earthquake Alert App?
    Answer: Uttarakhand
  8. Who has become the new PM of Peru country recently?
    Answer: Guido Bellido
  9. Which country has recently got the world’s largest star ‘Sapphire Group’?
    Answer: Sri Lanka
  10. Who has recently become the youngest climber to climb K2?
    Answer: Shahroj Kashif

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment