Daily Current Affairs in Hindi & English – 4 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 4 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 4 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 4 Aug 2021

  1. हाल ही में किस विश्वविद्यालय के शोधकर्ताओं ने मेंढक की नई प्रजाति ‘मिनरवर्या पेंटली’ वाली की खोज की है ?
    उत्तर : दिल्ली यूनिवर्सिटी
  2. हाल ही में कोविड-19 के खिलाफ 100% टीकाकरण करने वाला पहला भारतीय शहर कौन बन गया है ?
    उत्तर: भुवनेश्वर
  3. हाल ही में हाईटेक खेती को बढ़ावा देने के लिए कृशिकरण योजना कहां शुरू की गई है ?
    उत्तर: केरल
  4. हाल ही में किस बैंक ने Uno के लिए सिम बाइंडिंग फीचर लॉन्च किया ?
    उत्तर: एसबीआई
  5. हाल ही में किस बैंक ने दुकानदार ओवरड्राइव योजना शुरू की है ?
    उत्तर: एचडीएफसी बैंक
  6. इब्राहिम रईसी किस देश के नए राष्ट्रपति बने हैं ?
    उत्तर: ईरान
  7. हाल ही में किस राज्य सरकार ने बच्चों को प्रतिमाह ₹2500 देने के फैसले को मंजूरी दी है ?
    उत्तर: उत्तर प्रदेश
  8. राशिद ईरानी का निधन हुआ है वह कौन थे ?
    उत्तर: फिल्म समीक्षक
  9. हाल ही में किस संगठन और सिरम इंस्टीट्यूट ने छोटे शहर और ग्रामीण क्षेत्रों में टीकाकरण के लिए समझौता किया है ?
    उत्तर: CII
  10. हाल ही में किस देश के मर्सेल जैकब्स ने टोक्यो ओलंपिक में एक 100 मीटर स्पर्धा में गोल्ड मेडल जीता है ?
    उत्तर: इटली

Daily Current Affairs in English – 4 Aug 2021

  1. Recently the researchers of which university have discovered a new species of frog ‘Minervarya pentaly’?
    Answer: Delhi University
  2. Which city has become the first Indian city to have 100% vaccination against COVID-19 recently?
    Answer: Bhubaneshwar
  3. Where has the Krishikaran scheme been launched recently to promote hi-tech farming?
    Answer: Kerala
  4. Which bank recently launched SIM binding feature for Uno?
    Answer: SBI
  5. Which bank has recently launched shopkeeper overdrive scheme?
    Answer: HDFC Bank
  6. Ibrahim Raisi has become the new President of which country?
    Answer: Iran
  7. Which state government has recently approved the decision to give ₹ 2500 per month to the children?
    Answer: Uttar Pradesh
  8. Rashid Irani has passed away Who was he?
    Answer: Film critic
  9. Recently which organization and Seram Institute have tied up for vaccination in small town and rural areas?
    Answer: CII
  10. Recently which country’s Mercel Jacobs has won a gold medal in a 100 meter event at the Tokyo Olympics?
    Answer: Italy

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment