Daily Current Affairs in Hindi & English – 31 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 31 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 31 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 31 July 2021

  1. RBI ने किस बैंक पर 5 करोड रुपए मौद्रिक जुर्माना लगाया है ?
    उत्तर : एक्सिस बैंक
  2. ट्रांसजेंडर व्यक्तियों के लिए नौकरी आरक्षित करने वाला पहला राज्य कौन बना ?
    उत्तर : कर्नाटक
  3. हाल ही में किस देश ने अपने वृद्ध नागरिकों को कोरोनावायरस बूस्टर शॉट लगाने का निर्णय लिया है ?
    उत्तर : इजरायल
  4. किस कंपनी ने युवाओं को प्रशिक्षित करने के लिए सावित्रीबाई फूले पुणे विश्वविद्यालय से समझौता किया है ?
    उत्तर : मारुति सुजुकी
  5. किस राज्य द्वारा राजा मिर्च की एक खेप लंदन निर्यात की गई है ?
    उत्तर : नागालैंड
  6. हाल ही में राष्ट्रीय महिला ऑनलाइन शतरंज खिताब किसने जीता ?
    उत्तर : वंतिका अग्रवाल
  7. किस राज्य मंत्री मंडल द्वारा हाल ही में पुलिस आयोग का गठन किया जाएगा ?
    उत्तर : असम
  8. जम्मू कश्मीर बैंक द्वारा कितने प्रतिशत हिस्सेदारी लद्दाख को मिली है?
    उत्तर : 8.25 परसेंट
  9. अंतर्राष्ट्रीय स्वच्छ वायु उत्प्रेरक कार्यक्रम के लिए चुने गए देश का एकमात्र शहर कौन बना है ?
    उत्तर : इंदौर
  10. किस राज्य सरकार द्वारा हाल ही में भूमिहीन किसानों को प्रति वर्ष ₹6000 देने की घोषणा किया गया है ?
    उत्तर : छत्तीसगढ़

Daily Current Affairs in English – 31 July 2021

  1. RBI has imposed monetary penalty of Rs 5 crore on which bank?
    Answer: Axis Bank
  2. Which became the first state to reserve jobs for transgender persons?
    Answer: Karnataka
  3. Which country has recently decided to give coronavirus booster shot to its elderly citizens?
    Answer: Israel
  4. Which company has tied up with Savitribai Phule Pune University to train youth?
    Answer: Maruti Suzuki
  5. Which state has exported a consignment of Raja Chilli to London?
    Answer: Nagaland
  6. Who recently won the National Women’s Online Chess title?
    Answer: Vantika Agarwal
  7. Which state cabinet will constitute the police commission recently?
    Answer: Assam
  8. What percentage stake has been got by J&K Bank to Ladakh?
    Answer: 8.25%
  9. Which has become the only city in the country to be selected for the International Clean Air Catalyst Program?
    Answer: Indore
  10. Which state government has recently announced to give ₹6000 per year to the landless farmers?
    Answer: Chhattisgarh

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment