Daily Current Affairs in Hindi & English – 30 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 30 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 30 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 30 July 2021

  1. दिल्ली के नए पुलिस कमिश्नर कौन नियुक्त हुए हैं
    उत्तर: राकेश अस्थाना
  2. मध्य प्रदेश में स्थित किस टाइगर रिजर्व को नेटवेस्ट ग्रुप अर्थ हीरोज अवार्ड से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर: सतपुड़ा टाइगर रिजर्व
  3. भारत में उच्च गुणवत्तापूर्ण पेयजल उपलब्ध कराने वाला पहला शहर कौन बना है?
    उत्तर: पूरी
  4. 2024 में होने वाला 33वा ग्रीष्मकालीन ओलंपिक कहां होगा?
    उत्तर: पेरिस (फ्रांस)
  5. हाल ही में वैज्ञानिकों द्वारा हबल स्पेस टेलीस्कोप की मदद से किस ग्रह के बर्फीले चंद्रमा गेनीमेड में जलवाष्प का पहला सबूत ढूंढा है?
    उत्तर: बृहस्पति
  6. लेबनान देश के नए प्रधानमंत्री कौन बने हैं?
    उत्तर: नजीब मिकाती
  7. राष्ट्रीय महिला ऑनलाइन शतरंज का खिताब किसने जीता है?
    उत्तर: वंतीका अग्रवाल
  8. हाल ही में चर्चित पुस्तक चाइना रूम किसके द्वारा लिखी गई है?
    उत्तर: संजीव सहोता
  9. किस देश ने भारत को 14 कलाकृतियां लौटाने का फैसला किया है?
    उत्तर: ऑस्ट्रेलिया
  10. सऊदी अरब सरकार ने भारत समेत ‘रेड लिस्ट’ में शामिल देशों के लिए कितने वर्ष के यात्रा प्रतिबंध की घोषणा की है?
    उत्तर: 3 वर्ष

Daily Current Affairs in English – 30 July 2021

  1. Who has been appointed as the new Police Commissioner of Delhi?
    Answer: Rakesh Asthana
  2. Which tiger reserve located in Madhya Pradesh has been awarded the NatWest Group Earth Heroes Award?
    Answer: Satpura Tiger Reserve
  3. Which has become the first city in India to provide high quality drinking water?
    Answer: Puri
  4. Where will the 33rd Summer Olympics be held in 2024?
    Answer: Paris (France)
  5. Recently, with the help of Hubble Space Telescope, scientists have found the first evidence of water vapor in the icy moon Ganymede of which planet?
    Answer: Jupiter
  6. Who has become the new Prime Minister of Lebanon country?
    Answer: Najib Mikati
  7. Who has won the National Women’s Online Chess title?
    Answer: Vantika Agarwal
  8. Who has authored the recently discussed book China Room?
    Answer: Sanjeev Sahota
  9. Which country has decided to return 14 artifacts to India?
    Answer: Australia
  10. The Saudi Arabian government has announced a travel ban of how many years for the countries included in the ‘Red List’ including India?
    Answer: 3 years

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment