Daily Current Affairs in Hindi & English – 3 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in Englsih and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 3 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 3 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 3 Aug 2021

  1. हाल ही में म्यांमार की सेना ने कितने वर्ष के लिए आपातकाल बढ़ा दिया है?
    उत्तर: 2 वर्ष
  2. यूरोपीय संघ ने अमेज़न पर डेटा गोपनीयता के उल्लंघन के लिए कितने का जुर्माना लगाया गया है?
    उत्तर: 746 मिलियन यूरो
  3. पीवी सिंधु ओलंपिक गेम्स में कितने मेडल जीतने वाली पहली भारतीय महिला खिलाड़ी बन गयी है?
    उत्तर: 2 मेडल
  4. हाल ही में किस देश ने 3 से 17 वर्ष के बच्चों के लिए कोविड वैक्सीन लॉन्च की है?
    उत्तर: संयुक्त अरब अमीरात
  5. पुणे मेट्रो के लिए किस देश से भारत की सबसे हल्की मेट्रो ट्रेन भेजी गयी है?
    उत्तर: इटली
  6. डिजिटल पेमेंट भुगतान प्लेटफार्म e-RUPI को किसने लॉन्च किया है?
    उत्तर: पीएम नरेंद्र मोदी
  7. पृथ्वी विज्ञान मंत्रालय के नए सचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: आशुतोष शर्मा
  8. मुंशी प्रेमचंद की 141वीं जयंती कब मनाई गई है
    उत्तर: 31 जुलाई
  9. मुस्लिम महिला अधिकार दिवस किस मनाया जाता है?
    उत्तर: 1 अगस्त
  10. 3 अगस्त को पूरे भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: हृदय प्रत्यारोपण दिवस

Daily Current Affairs in English – 3 Aug 2021

  1. Recently, Myanmar’s army has extended the state of emergency for how many years?
    Answer: 2 years
  2. How much has the EU fined Amazon for data privacy violations?
    Answer: 746 million euros
  3. PV Sindhu has become the first Indian woman athlete to win how many medals in Olympic Games?
    Answer: 2 medals
  4. Which country has recently launched the Kovid vaccine for children of 3 to 17 years?
    Answer: United Arab Emirates
  5. From which country India’s lightest metro train has been sent for Pune Metro?
    Answer: Italy
  6. Who has launched the digital payment payment platform e-RUPI?
    Answer: PM Narendra Modi
  7. Who has been appointed as the new Secretary of the Ministry of Earth Sciences?
    Answer: Ashutosh Sharma
  8. When is the 141st birth anniversary of Munshi Premchand celebrated?
    Answer: 31st July
  9. Muslim Women’s Rights Day is celebrated on which day?
    Answer: August 1
  10. Which day is celebrated all over India on 3rd August?
    Answer: Heart Transplant Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment