Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section provides you the latest updates on daily current events and happenings. If you are preparing for  any competitive exams then bookmark this page – Daily Current Affairs 2021 to read daily current affairs in Hindi and English as well. 

Daily Current Affairs in Hindi & English - 29 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 29 June 2021

  1. हाल ही में डीआरडीओ ने 2000 किमी रेंज वाली किस सीरीज की आधुनिक मिसाइल का सफल सफल परीक्षण किया है ?
    उत्तर: अग्नि
  2. हाल ही में जारी विश्व के बेहतरीन मेडिकल इंस्टीट्यूट की लिस्ट में भारत का कौन सा इंस्टीट्यूट टॉप 100 में 23वें स्थान पर रहा है?
    उत्तर: आईआईटी दिल्ली
  3. नशा मुक्त भारत अभियान (NMBA) किस मंत्रालय द्वारा लागू किया जा रहा है?
    उत्तर: सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्रालय
  4. ‘नशीले पदार्थों के सेवन और अवैध तस्करी के खिलाफ अंतर्राष्ट्रीय दिवस’ 2021 की थीम क्या रखी गई है?
    उत्तर: Share Facts on Drugs, Save Lives
  5. किस राज्य सरकार ने सरकारी नौकरी में सभी भर्तियों के लिए इंटरव्यू रद्द कर दिया है?
    उत्तर: आंध्र प्रदेश
  6. अभिषेक वर्मा, जिन्होंने हाल ही में भारत के लिए स्वर्ण पदक जीता है, किस खेल से जुड़े हैं?
    उत्तर: तीरंदाजी
  7. 29 जून को पूरे भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: राष्ट्रीय सांख्यिकीय दिवस
  8. कौन सा देश हाल ही में यूरोप का पहला मास्क फ्री देश बन गया है?
    उत्तर: इटली
  9. किस देश ने टीवी व ऑनलाइन प्लेटफॉर्म पर दिन के समय में जंक फ़ूड के विज्ञापन पर रोक लगा दी है?
    उत्तर: ब्रिटेन
  10. किस देश ने वर्ष 2033 में अपना पहला क्रू मिशन मंगल पर भेजने की योजना बनाई है?
    उत्तर: चीन

Daily Current Affairs in English – 29 June 2021

  1. Recently DRDO has successfully test-fired which series of the advanced missiles with a 2000 km range?
    Answer: Agni
  2. Which institute of India has been ranked 23rd in the top 100 in the list of best medical institutes in the world released recently?
    Answer: IIT Delhi
  3. Nasha Mukt Bharat Abhiyan (NMBA) is being implemented by which ministry?
    Answer: Ministry of Social Justice and Empowerment
  4. What is the theme of ‘International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking’ 2021?
    Answer: Share Facts on Drugs, Save Lives
  5. Which state government has canceled the interview for all the government job vacancies?
    Answer: Andhra Pradesh
  6. Abhishek Verma, who recently won a gold medal for India, is associated with which sport?
    Answer: Archery
  7. Which day is celebrated all over India on 29th June?
    Answer: National Statistical Day
  8. Which country has recently become the first mask-free country in Europe?
    Answer: Italy
  9. Which country has banned the advertising of junk food during the daytime on TV and online platforms?
    Answer: Britain
  10. Which country has planned to send its first crewed mission to Mars in the year 2033?
    Answer: China

Hope you have found this article helpful for your upcoming govt exams. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment