Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 29 July 2021

  1. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने हाल ही में ‘ड्रिंक फॉर्म टैब’ योजना की शुरुआत की है ?
    उत्तर : ओडीशा
  2. हाल ही में किसे दिल्ली का पुलिस कमिश्नर नियुक्त किया गया है ?
    उत्तर : राकेश अस्थाना
  3. हाल ही में किस राज्य सरकार ने बच्चों को ₹2000 की मासिक सहायता देने की घोषणा की है ?
    उत्तर : गुजरात
  4. दिसंबर 2021 में ‘BIMSTEC शिखर सम्मेलन ‘कहां आयोजित किया जाएगा ?
    उत्तर : श्रीलंका
  5. हाल ही में किस राज्य में पहला खेल विश्वविद्यालय स्थापित किया जाएगा ?
    उत्तर : बिहार
  6. हाल ही में IMF ने वित्त वर्ष 2022 में भारत की आर्थिक वृद्धि दर कितने पति शत रहने का अनुमान लगाया है
    उत्तर : 9.5%
  7. हाल ही में किस राज्य के मुख्यमंत्री ने एक बास औद्योगिक पार्क का आधारशिला रखी है?
    उत्तर: असम
  8. हाल ही में मध्य और दक्षिण एशिया सम्मेलन 2021 की मेजबानी कौन करेगा ?
    उत्तर : उज्बेकिस्तान
  9. 29 जुलाई को पूरे भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: अंतर्राष्ट्रीय बाघ दिवस
  10. किस राज्य में स्थित धोलावीरा को यूनेस्को की विश्व विरासत सूची में शामिल किया गया है ?
    उत्तर: गुजरात

Daily Current Affairs in English – 29 July 2021

  1. The Chief Minister of which state has recently launched the ‘Drink Form Tab’ scheme?
    Answer: Odisha
  2. Who has been appointed as the Police Commissioner of Delhi recently?
    Answer: Rakesh Asthana
  3. Which state government has recently announced a monthly assistance of ₹ 2000 to the children?
    Answer: Gujarat
  4. Where will the ‘BIMSTEC Summit’ be held in December 2021?
    Answer: Sri Lanka
  5. Recently in which state the first sports university will be established?
    Answer: Bihar
  6. Recently, the IMF has estimated the economic growth rate of India in the financial year 2022.
    Answer: 9.5%
  7. Recently the Chief Minister of which state has laid the foundation stone of a Bass Industrial Park?
    North Assam
  8. Who will host the Central and South Asia Summit 2021 recently?
    Answer: Uzbekistan
  9. Which day is celebrated all over India on 29th July?
    Answer: International Tiger Day
  10. Dholavira located in which state has been included in the UNESCO World Heritage List?
    Answer: Gujarat

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment