Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 Aug 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All the recent Current Affairs for August till now is posted here both in English and Hindi. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021

Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 Aug 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 29 Aug 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 29 Aug 2021

  1. भारत में 29 अगस्त को कोनसा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: राष्ट्रीय खेल दिवस
  2. ITBP के नए महानिदेशक कौन बने हैं?
    उत्तर: संजय अरोड़ा
  3. हाल ही में मानसिक स्वास्थ्य हेल्पलाइन ‘SUKOON’ का उद्घाटन कहाँ किया गया है?
    उत्तर: जम्मू कश्मीर
  4. हाल ही में किस राज्य सरकार ने इलेक्ट्रिक वाहनों की नई नीति को मंजूरी दी है?
    उत्तर: ओडिशा राज्य सरकार
  5. हाल ही में किस राज्य सरकार ने माई पैड माई राइट नामक एक परियोजना का उद्घाटन किया है?
    उत्तर: त्रिपुरा
  6. हाल ही में प्रभु राम शर्मा किस देश के नए सेना प्रमुख बने हैं?
    उत्तर: नेपाल
  7. तर्राष्ट्रीय जलवायु शिखर सम्मेलन की मेजबानी कौन सा देश करेगा?
    उत्तर: भारत
  8. हाल ही में प्रधानमंत्री जनधन योजना ने कितने साल पूरे पुरे हो गए है?
    उत्तर: 6 साल
  9. हाल ही में संजीव चौधरी को किस बैंक का प्रमुख नियुक्त किया गया है?
    उत्तर: IDFC फर्स्ट बैंक
  10. हाल ही में कहाँ पर मानसिक स्वास्थ्य हेल्पलाइन ‘SUKOON’ का उद्घाटन किया गया है?
    उत्तर: जम्मू कश्मीर

Daily Current Affairs in English – 29 Aug 2021

  1. Which day is celebrated in India on 29th August?
    Answer: National Sports Day
  2. Who has become the new Director General of ITBP?
    Answer: Sanjay Arora
  3. Where has the mental health helpline ‘SUKOON’ been inaugurated recently?
    Answer: Jammu and Kashmir
  4. Which state government has recently approved a new policy for electric vehicles?
    Answer: Odisha State Government
  5. Which state government has recently inaugurated a project named My Pad My Right?
    Answer: Tripura
  6. Recently Prabhu Ram Sharma has become the new army chief of which country?
    Answer: Nepal
  7. Which country will host the International Climate Summit?
    Answer: India
  8. Recently, how many years has been completed by the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana?
    Answer: 6 years
  9. Recently Sanjeev Chaudhary has been appointed as the head of which bank?
    Answer: IDFC First Bank
  10. Where has the mental health helpline ‘SUKOON’ been inaugurated recently?
    Answer: Jammu and Kashmir

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment