Daily Current Affairs in Hindi & English – 28 June 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English

CrackSarkariJob covers daily current affairs for all the online readers for the preparation of upcoming Govt. job exams. We provide daily current affairs from trustworthy sources which are very helpful for the students to score well in a section of current affairs. We suggest you bookmark the page – Daily Current Affairs 2021 to read the latest updates on current events and happenings.

Daily Current Affairs in Hindi & English - 28 June 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 28 June 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 28 June 2021

  1. सबसोनिक रूस परमाणु मिसाइल निर्भय का सफल परीक्षण किसने किया है
    उत्तर: DRDO
  2. किस राज्य ने मछुआरों की सुरक्षा के लिए एक समिति का गठन किया है?
    उत्तर: केरल
  3. Jio ने भारत में 5G सेवा शुरू करने के लिए किस कंपनी के साथ समझौते पर हस्ताक्षर किया है?
    उत्तर: गूगल
  4. दिल्ली खेल विश्वविद्यालय के प्रथम कुलपति कौन बनी है?
    उत्तर: कर्णम मल्लेश्वरी
  5. ऑस्ट्रेलिया में जज नियुक्त होने वाले पहले भारतीय कौन बने हैं?
    उत्तर: प्रदीप सिंह टिवाना
  6. ऑस्ट्रेलिया के तैराक ने 100 मीटर बैकस्ट्रोक का विश्व रिकॉर्ड तोड़ दिया है
    उत्तर: कैली मैकिनॉन
  7. भारत और किस देश ने टैक्स इंस्पेक्टर विदाउट बॉर्डर्स नामक पहल शुरू की है?
    उत्तर: भूटान
  8. हाल ही में प्रधानमंत्री श्री नरेन्द्र मोदी ने किस शहर में जेन गार्डेन तथा काइजेन एकेडमी का उद्घाटन किया है?
    उत्तर: अहमदाबाद
  9. कौन सा देश भारत को वैक्सीन भंडारण में कोल्ड चेन सुविधाओं के निर्माण के लिए 10 मिलियन डॉलर की सहायता प्रदान करेगा?
    उत्तर: जापान
  10. हाल ही में किस देश के स्वास्थ्य मंत्री मैट हैनकॉक ने हाल ही में अपने पद से इस्तीफ़ा दे दिया है?
    उत्तर: ब्रिटेन

Daily Current Affairs in English – 28 June 2021

  1. Who has successfully test-fired the subsonic Russian nuclear missile Nirbhay?
    Answer: DRDO
  2. Which state has constituted a committee for the safety of fishermen?
    Answer: Kerala
  3. Jio has signed an agreement with which company to launch the 5G service in India?
    Answer: Google
  4. Who has become the first Vice-Chancellor of Delhi Sports University?
    Answer: Karnam Malleswari
  5. Who has become the first Indian to be appointed as a judge in Australia?
    Answer: Pradeep Singh Deewana
  6. Australian swimmer breaks world record for 100m backstroke
    Answer: Callie McKinnon
  7. India and which country has launched an initiative called Tax Inspectors Without Borders?
    Answer: Bhutan
  8. Recently in which city the Prime Minister Shri Narendra Modi has inaugurated Zen Garden and Kaizen Academy?
    Answer: Ahmedabad
  9. Which country will provide $10 million assistance to India to build cold chain facilities in vaccine storage?
    Answer: Japan
  10. Which country’s Health Minister Matt Hancock has recently resigned from his post?
    Answer: Britain

We hope you found this article helpful. If you have any query please feel free to drop your comments down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment