Daily Current Affairs in Hindi & English – 28 July 2021

Spread the love

Daily Current Affairs in Hindi & English 2021

CrackSarkariJob’s Daily Current Affairs section is very helpful for the preparation of all Govt job exams. We post daily current events and happening every single day. Get Daily updates on Current Affairs 2021 for UPSC, Banking, SSC, IBPS, SBI PO, IAS, Railway, RBI, and other competitive exams. All students are advised to allow the notification alert to get regular updates or bookmark the page – Daily Current Affairs 2021.

 Daily Current Affairs in Hindi & English – 28 July 2021
Daily Current Affairs in Hindi & English – 28 July 2021

Daily Current Affairs in Hindi – 28 July 2021

  1. किस राज्य सरकार ने हाल ही में ‘मीराबाई चानू’ को ‘ASP’ नियुक्त किया है ?
    उत्तर : मणिपुर
  2. हाल ही में किस देश की 13 साल की ‘मोमीजी निशिया’ ने टोक्यो ओलंपिक में स्वर्ण पदक जीता है ?
    उत्तर : जापान
  3. किस देश ने हाल ही में विश्व का पहला परमाणु रिएक्टर एक्टिव करने की घोषणा की है ?
    उत्तर : चीन
  4. हाल ही में स्टीवन वैनबर्ग का निधन हुआ है उन्होंने किस क्षेत्र में नोबेल पुरस्कार जीता था ?
    उत्तर : भौतिक विज्ञान
  5. किस देश ने हाल ही में नोरोवायरस की पुष्टि की है ?
    उत्तर : यूके (उल्टी और डायरिया)
  6. हाल ही में ‘MyGov उत्तर प्रदेश पोर्टल’ किसने लांच किया है ?
    उत्तर : योगी आदित्यनाथ
  7. हाल ही में किस राज्य सरकार ने आपदा प्रबंध को अनिवार्य विषय घोषित किया है ?
    उत्तर : ओड़िशा
  8. किस राज्य सरकार ने ड्रिंक पंप योजना की शुरुआत की है?
    उत्तर: ओडिशा
  9. किस देश की कोर्ट ने भगोड़े कारोबारी विजय माल्या को दिवालिया घोषित कर दिया है?
    उत्तर: ब्रिटेन
  10. 28 जुलाई को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
    उत्तर: विश्व प्रकृति संरक्षण दिवस एवं विश्व हेपेटाइटिस दिवस

Daily Current Affairs in English – 28 July 2021

  1. Which state government has recently appointed ‘Mirabai Chanu’ as ‘ASP’?
    Answer: Manipur
  2. Recently 13-year-old ‘Momiji Nishiya’ of which country has won gold medal in Tokyo Olympics?
    Answer: Japan
  3. Which country has recently announced to activate the world’s first nuclear reactor?
    Answer: China
  4. Steven Weinberg has passed away recently, in which field he won the Nobel Prize?
    Answer: Physics
  5. Which country has recently confirmed Norovirus?
    Answer: UK (vomiting and diarrhea)
  6. Who has recently launched ‘MyGov Uttar Pradesh Portal’?
    Answer: Yogi Adityanath
  7. Which state government has recently declared disaster management as a compulsory subject?
    Answer: Odisha
  8. Which state government has launched the drink pump scheme?
    Answer: Odisha
  9. Which country’s court has declared fugitive businessman Vijay Mallya bankrupt?
    Answer: Britain
  10. Which day is celebrated across the world on 28th July?
    Answer: World Nature Conservation Day and World Hepatitis Day

We hope you liked and found this article helpful for the preparation of your upcoming competitive exams. If you have any query please drop your comment down below. Don’t forget to bookmark our page – Daily Current Affairs 2021.

Leave a Comment